Türkiye´de Demokrasi Ve Parlemento Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #936927

6 Kasım 1983’de 17. Dönem TBMM için yapılan genel seçimlerde iktidara gelen Anavatan Partisi döneminde yaşanan önemli olaylardan değildir?


15 Ağustos 1984’te Eruh ve Şemdinli’de PKK’nın büyük ölçekli silahlı eylemini gerçekleştirmesi yıllarca sürecek olan terör olaylarının da fitilini ateşlemiş oldu.

12 Eylül askeri darbesi sonrasında siyasi yasaklı duruma düşen 1980 öncesinin siyasetçileriyle ilgili olarak yapılan halk oylamasıdır.

Turgut Özal ve arkadaşları tarafından verilen Anayasa değişikliği önerisinin kabul edilmesi sonucunda, seçmen yaşı 21’den 19’a indirildi,

400 olan milletvekili sayısı 450’ye çıkarıldı.

Türkçe Dışındaki Dillerde (Kürtçe, Lazca Çerkezce) Konuşmayı ve şarkı Söylemeyi Yasaklayan 2932 Sayılı Kanun yürürlükten kaldırıldı.


Yanıt Açıklaması:

15 Ağustos 1984’te Eruh ve Şemdinli’de PKK’nın büyük ölçekli silahlı eylemini gerçekleştirmesi yıllarca sürecek olan terör olaylarının da fitilini ateşlemiş oldu. Olayın Türkiye açısından ne denli maddi ve manevi sorunlara yol açacağı sonraki günlerde anlaşılacaktı. Önceki yıllardan devralınan yüksek enflasyon ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da PKK’nın faaliyetleriyle başlayan ve ülkenin diğer yörelerinde zaman zaman görülen terör olayları, uzun yıllar Türkiye’nin gündeminden düşmeyecek ve hemen her seçim döneminde vaatler paketinde yer alacak, hükümetlerin programlarını etkileyecekti. Anavatan Partisi’nin iktidara gelmesiyle birlikte Türkiye’nin dış politikasında ve ekonomik politika tercihlerinde ciddi değişiklikler görüldü. Sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel alandaki gelişmelere bağlı olarak Türk toplumunun değerlerinde de bir farklılaşma ortaya çıktı. Diğer yandan bu rahatlama ortamında bazı yeni siyasal partiler de kuruluş çalışmalarını tamamladılar. Rahşan Ecevit’in başkanlığında Demokratik Sol Parti (DSP) kurulurken, Muhafazakâr Parti de, Milliyetçi Çalışma Partisi adıyla siyasi alandaki varlığını devam ettirme kararı aldı. ANAP’ın birinci iktidar döneminde siyasi açıdan belki de en önemli olay, 12 Eylül askeri darbesi sonrasında siyasi yasaklı duruma düşen 1980 öncesinin siyasetçileriyle ilgili olarak yapılan halk oylamasıdır. Turgut Özal ve arkadaşları tarafından verilen Anayasa değişikliği önerisinin kabul edilmesi sonucunda, seçmen yaşı 21’den 19’a indirildi, 400 olan milletvekili sayısı 450’ye çıkarıldı ve siyasi yasakların kaldırılmasıyla ilgili olarak da halk oylaması yapılması kararı alındı. Turgut Özal ve ANAP’ın “hayır” propagandası yaptıkları halk oylaması, 6 Eylül 1987’de gerçekleştirildi ve yasakların kaldırılması %50.16’lık bir “evet” oy oranıyla kabul edildi. Böylece pek çok eski siyasetçi yaklaşık yedi yıl sonra, yeniden siyaset yapma imkânına kavuşmuş oldu.

Yorumlar
  • 0 Yorum