Türkiye´de Demokrasi Ve Parlemento Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #936945
Aşağıdakilerden hangisi 2002 yılında yapılan seçimler sonucu tek başına iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisinin 2003- 2013 yılları arasında yapılan icraatları arasında yer almamaktadır?
28 Şubat sürecinde kaybedilen ruhu yeniden canlandırdı. |
1982 Anayasanın birçok maddelerinde değişiklikler yapıldı |
Avrupa Birliği ile ilişkiler geliştirildi |
İslam dünyasına dönük projeler hayata geçirildi. |
Yüksek Askeri Şûra kararıyla ordudan ilişiği kesilen subaylar görevlerine geri döndü |
Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının ikinci döneminde Anayasa çalışmalarına daha da hız verildi. Hazırlık döneminden başlayarak yürürlüğe girmesiyle birlikte anti demokratik yapısı nedeniyle üzerinde tartışmalar yapılan 1982 Anayasası’nda, en kapsamlı değişiklikler Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidarda olduğu dönemde gerçekleştirildi.
2003-2013 yılları arasındaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidarı döneminde, bir başka deyişle Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık yıllarında Türkiye’nin iç ve dış siyasetinde çok ciddi yapısal değişikliklere gidildi. Dış politikada hem Avrupa Birliği ile olan ilişkiler geliştirildi hem de Türk ve İslam dünyasına dönük yeni politik anlayışlar hayata geçirildi. Güneydoğu’daki terörün sona erdirilmesi konusunda da önemli adımların atıldığı yaklaşık 10 yıl boyunca, bir yandan yeni bir Anayasa hazırlanması çalışmalarına hız verilirken, diğer yandan mevcut Anayasada ciddi değişikliklere gidildi.
Memurların özlük hakları toplu sözleşmede düzenlenebilecek; memurlar, disiplin cezalarını yargıya götürebilecek; İdare Mahkemeleri ve Danıştay, “yerindelik” denetimi yapamayacak, “kamu yararı” gerekçesiyle karar alamayacak; Yüksek Askeri Şûra kararıyla ordudan ilişiği kesilen subaylar yargıya başvurabilecek, ancak terfi işlemleri ve kadrosuzluk nedeniyle albaylıktan veya generallikten emekliye ayrılanlar geri dönemeyecek; Anayasa Mahkemesi 17 üyeden oluşacak; Anayasa Mahkemesi üyeleri 12 yıl için seçilecek, 65 yaşını dolduran emekliye ayrılacak; Anayasa maddelerinin iptaline ve partilerin
kapatılmasına 17 üyeden en az 12’sinin oyuyla karar verilebilecek; Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 22 asil ve 12 yedek üyeden oluşacak; meslekten çıkarılan hâkim ve savcılar yargıya başvurabilecek; olağan yargı yollarını tüketen kişiler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden önce Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapabilecek; TBMM Başkanı, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları da görevleriyle ilgili suçlamalarda Yüce Divan’da yargılanabilecektir.
Yorumlar
- 0 Yorum