Türkiye´de Demokrasi Ve Parlemento Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #936919

7 Kasım 1982’de yapılan halkoylaması sonucu yüzde 91 civarında kabul oyu alan Anayasa için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Kenan Evren Anayasanın geçici birinci maddesi gereğince Cumhurbaşkanı seçildi.

1961 Anayasası’nda yer alan iki meclisli yapı terk edilerek, yasamanın üstünlüğü yerine yasama-yürütme erkleri arasında denklik öngörüldü.

Kanun koyma yetkisi doğal olarak yasama organının tekelinde kalırken, kanun hükmünde kararname uygulamasının genişletilmesiyle yürütme eskiye göre daha da güçlendirildi.

1982 Anayasası ile yargı, yasama ve yürütme karşısında daha da güçlendi.

Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının seçimi kolaylaştırılıp, toplantı ve karar yeter sayısında düzenlemeler yapıldı ve siyasi partilerin grup kurabilmesi için 20 milletvekiline sahip olma koşulu getirildi.


Yanıt Açıklaması:

7 Kasım 1982’de yapılan halkoylaması sonucu yüzde 91 civarında kabul oyu alan Anayasa yürürlüğe girdi ve aynı sonuca bağlı olarak Kenan Evren de Anayasanın geçici birinci maddesi gereğince Cumhurbaşkanı seçildi. Anayasanın bu denli yüksek bir oyla kabul edilmesinde; 1980 öncesindeki kaotik ortamın halkta derin izler bırakmasının, eski siyasi iktidarlara olan güvensizliğin devam etmesinin, basın-yayın organlarının sıkı bir denetim altında tutulmasının, Anayasa hakkında yorum ve değerlendirme yapma yasağının getirilmesinin etkili olduğu söylenebilir. Başlangıç, Genel Esaslar, Temel Haklar ve Ödevler, Cumhuriyetin Temel Organları, Mali ve Ekonomik Hükümler, Çeşitli Hükümler, Geçici Hükümler ve Son Hükümler olmak üzere toplam yedi bölümden oluşan 1982 Anayasası ile devletin yeniden düzenlenmesi hedeflendi. Özellikle yasama-yürütme ilişkileri açısından yeni bir anlayış geliştirildi ve 1961 Anayasası’nda yer alan iki meclisli yapı terk edilerek, yasamanın üstünlüğü yerine yasama-yürütme erkleri arasında denklik öngörüldü.

Kanun koyma yetkisi doğal olarak yasama organının tekelinde kalırken, kanun hükmünde kararname uygulamasının genişletilmesiyle yürütme eskiye göre daha da güçlendirildi. Diğer yandan Cumhurbaşkanının yetkileri de arttırıldı.

1982 Anayasası ile yargı, yasama ve yürütme karşısında güç kaybına uğradı.

Yüksek Hâkimler Kurulu yerine oluşturulan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu başkanının Adalet Bakanı, Adalet Bakanlığı Müsteşarının da doğal üye olması, hâkimlerin ve savcıların özlük haklarını ve görev alanlarını düzenleyen söz konusu kurulun bağımsızlığı konusunda tartışmalara yol açtı.

Cumhuriyet tarihinin en sert Anayasası olarak nitelenen ve her şeyi ayrıntısıyla düzenlemeyi amaç edinen ve bu yüzden de düzenleyici bir Anayasa olarak tanımlanan 1982 Anayasası ile yürütme güçlendirildi ve 1980 öncesindeki siyasal tıkanmaları önleyecek bazı tedbirler getirildi. Bu bağlamda Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının seçimi kolaylaştırılıp, toplantı ve karar yeter sayısında düzenlemeler yapıldı ve siyasi partilerin grup kurabilmesi için 20 milletvekiline sahip olma koşulu getirildi.

Yorumlar
  • 0 Yorum