Türkiye´de Demokrasi Ve Parlemento Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #950292

Aşağıdakilerden hangisi 12 Ekim 1975’de yapılan senato üçte bir yenileme ve milletvekili ara seçimlerinin sonuçlarından değildir?


CHP 213 milletvekilliği, AP 189 milletvekilliği ve MHP 16 milletvekilliği kazandı.

Bir önceki seçimde 48 milletvekili çıkaran DP bu seçimlerde sadece 1 milletvekilliği kazanarak adeta siyasetten silindi.

AP-MSP-MHP koalisyonu ile hükümet kuruldu.

Seçimler sonunda, 1973 seçimlerine göre AP ve CHP oylarında düşüş yaşandı.

Ortaya çıkan sonuçlara bağlı olarak hükümeti kurma görevi Bülent Ecevit’e verildi.


Yanıt Açıklaması:

12 Ekim 1975’de senato üçte bir yenileme ve milletvekili ara seçimleri yapıldı. Seçimler sonunda, 1973 seçimlerine göre AP ve CHP oylarını arttırdı. MHP durumunu korurken MSP ve CGP oy kaybetti. 5 Haziran 1977’de yapılan Senato üçte bir yenileme ve milletvekilliği genel seçimleri sonucunda ise CHP 213 milletvekilliği, AP 189 milletvekilliği ve MHP 16 milletvekilliği kazandı. Üçüncü büyük parti olan MSP düşüş yaşadı, parlamentoya ancak 24 milletvekili sokabildi. On milletvekili kaybeden CGP sadece üç milletvekili ile mecliste temsil edildi. Ancak seçimlerde en büyük kaybı DP yaşadı. Bir önceki seçimde 48 milletvekili çıkaran DP bu seçimlerde sadece 1 milletvekilliği kazanarak adeta siyasetten silindi. Ortaya çıkan sonuçlara bağlı olarak hükümeti kurma görevi Bülent Ecevit’e verildi. Bir azınlık hükümeti kurmaya çalışan Ecevit güvenoyu alamayınca çekildi. Hükümet AP-MSP-MHP koalisyonu ile kuruldu.

Yorumlar
  • 0 Yorum