Türkiye´de Sosyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1183663

Aşağıdaki seçeneklerde yer alan dergilerden hangisiOsmanlı aydınlarının Meşrutiyetin ilanından sonra fikirlerini serbest bir şekilde yayımlatabildikleri dergiler arasında yer almamaktadır?


Şikaya

Şark ve Garb

 Musavve

Mecmua-i Kemal

Meşveret


Yanıt Açıklaması:

Osmanlı aydınları Meşrutiyet ilan edildikten sonra fikirlerini çeşitli gazete ve dergilerde daha serbest bir şekilde yayımlamışlardır. Bu yayınların bir kısmı Avrupa devletlerinde, bir kısmı ancak Osmanlı sınırlarında yapılabilmiştir. İstanbul’da 1909 yılı 31 Mart vakasına kadar 313 gazete ve derginin yayımlandığı tespit edilmektedir (Koloğlu, 1986: 89). Zamanın modern medya araçları olarak öne çıkan bu yayınlardan bazıları şunlardır: Meşveret, Mizan, Osmanlı Gazetesi, Şurayı Ümmet gibi gazeteler ve Şikaya, Şark ve Garb, Musavve, Mecmua-i Kemal, İçtihat gibi dergiler. Bu kapsamda E seçeneği o dönem yayımlanan gazeteler arasında yer aldığı için doğru seçenek E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 2 Yorum
  • seda 24.11.2021 11:49:39

    tamam ben soruyu yanlış okumuşum.

  • seda şahinoğu geçer 24.11.2021 11:48:03

    Osmanlı aydınları Meşrutiyet ilan edildikten sonra fikirlerini çeşitli gazete ve dergilerde daha serbest bir şekilde yayımlamışlardır. Bu yayınların bir kısmı Avrupa devletlerinde, bir kısmı ancak Osmanlı sınırlarında yapılabilmiştir. İstanbul’da 1909 yılı 31 Mart vakasına kadar 313 gazete ve derginin yayımlandığı tespit edilmektedir (Koloğlu, 1986: 89). Zamanın modern medya araçları olarak öne çıkan bu yayınlardan bazıları şunlardır: Meşveret, Mizan, Osmanlı Gazetesi, Şurayı Ümmet gibi gazeteler ve Şikaya, Şark ve Garb, Musavve, Mecmua-i Kemal, İçtihat gibi dergilerdir diye cevap yazmışsınız. Doğru cevap bu durumda A şıkkı oluyor. Bilgilerinize...