Türkiye´de Sosyoloji Deneme Sınavı Sorusu #79187

Aşağıda verilen önermelerden hangisi doğru değildir?


Amerikan sosyolojisinin Türkiye’de egemen anlayış haline gelmesi, tarihsel araştırmaları merkeze alan sosyoloji eğiliminin etkin olmaya başlaması 1990’lara rastlar.
Tarihsel araştırmalara ağırlık veren sosyoloji anlayışı ile yapısal-fonksiyonalist Amerikan sosyoloji anlayışı birbirine zıt iki ayrı sosyoloji ekolüdür.
1960-1980 döneminde Amerikan sosyolojisinin etkisinde kalan sosyologlar pozitivizmi, sosyal determinizmi ve ampirizmi çalışmalarının merkezine yerleştirmiştir.
Amerikan sosyolojisine egemen olan yaklaşımlar çerçevesinde küçük gruplar üzerinden sosyoloji yapma eğilimi, 1960’larda sosyologları daha çok alan araştırmaları yapmaya yönlendirmiştir.
Tarihsel sosyoloji anlayışını esas alan, tarihî maddecilik yaklaşımını tarihsel sosyoloji anlayışı ile birleştiren veya bağımsız bir tarihsel sosyoloji anlayışı benimseyen birçok sosyolog da Türkiye’nin tarihsel değişim özelliklerini ortaya çıkarma çabası

Yanıt Açıklaması: Amerikan sosyolojisinin Türkiye'de egemen anlayış haline gelmesi, tarihsel araştırmaları merkeze alan sosyoloji eğiliminin etkin olmaya başlaması 196o'lara rastlar.
Yorumlar
  • 0 Yorum