Türkiye´nin Kültürel Mirası 1 Deneme Sınavı Sorusu #633152

Aşağıdakilerden hangisi, Hitit Devleti tarafından, bilinçli olarak oluşturulan ve Boğazköy yakınlarındaki Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı'ndaki kaya kabartmalarında tasvir edilen tanrılar arasında yer alan baş tanrının özelliği ile adıdır?


Fırtına tanrısı Teşup

Güneş tanrıçası Hepat

Savaş tanrısı Şulinkatte

Savaş tanrıçası Şavşga

Dağ tanrısı Nanni


Yanıt Açıklaması:

En seçkin anıtları Boğazköy’de karşımıza çıkan Hititler, diğer İlkçağ toplumları gibi çok tanrılı bir dine sahipti. Tanrıları, Hurri, Hatti, Hint-Avrupa, Luvi, Kuzey Mezopotamya, Kuzey Suriye hatta îndo Ari ırktan oluşan değişik kökenlere sahiptir. Bu oluşumdaki temel amaç Hititlerin içinde yer alan ve farklı etnik kökenlere sahip halkı aslında tek bir çatı altında toplamaktır. Bilinçli olarak devlet tarafından oluşturulan tanrılar, günümüzde Boğazköy yakınlarındaki Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı'ndaki kaya kabartmalarında tasvir edilmişlerdir. Hurri kökenli Gökyüzü ve Fırtına tanrısı Teşup bu tanrıların başında yer almaktadır. Hititlerin inancına göre tanrı ve tanrıçalar insan biçiminde olduğundan, genellikle heykel ve kabartmaları onları temsil ederdi.

Hititlerde Hepat, Güneş tanrıçası ve baş tanrıça, Şulinkatte Savaş tanrısı, Şavşga Savaş tanrıçası, Nanni ise iki Dağ tanrısından birinin adıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum