Türkiye´nin Kültürel Mirası 1 Deneme Sınavı Sorusu #724806

Cami, medrese, hastane, imaret, mektepten oluşan Mimar Sinan’ın ilk büyük eseri aşağıdakilerden hangisidir?


Şehzade Mehmed Külliyesi

Süleymaniye Külliyesi

İstanbul Haseki Külliyesi

Şam Süleymaniye Külliyesi

Hatay Payas Sokollu Külliyesi


Yanıt Açıklaması:

İstanbul Haseki Külliyesi 1538-51: Hürrem Sultan adına yapılan külliye, Sinan’ın ilk büyük eseridir. Cami, medrese, hastane, imaret, mektepten oluşur. Camiye sonradan bir birim ilave edilmiştir. Cami küçük ve basit bir yapı olmasına karşın, külliyenin kompozisyonu özellikle hastane çözümü olağanüstüdür.

Şehzade Mehmed Külliyesi 1543-48: Kanuni’nin oğlu Şehzade Mehmet’in genç yaşta ölümü üzerine yaptırılmıştır. Cami, türbe, medrese, misafirhane, imaret, kervansaray, mektepten oluşur.

Süleymaniye Külliyesi 1548-59: İstanbul’un en yüksek tepelerinden biri üzerine kurulmuştur. Kent silüetini vurgular (Resim 7.3). Cami, türbe, altı medrese, hastane, imaret, misafirhane, kervansaray, darül kurra, hamam, mektep, mülazım odaları, dükkanlar ile geniş bir alana yayılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun en büyük külliyelerinden biridir.

Şam Süleymaniye Külliyesi 1554-67: Cami, imaret, kervansaray, misafirhaneden oluşur. Hicaz yolu üzerinde bir konaklama yeridir.

Hatay Payas Sokollu Külliyesi 1567-74: Cami, tekke, medrese, arasta, kervansaray, misafirhane, imaretten oluşan Hicaz yolu üzerinde ve Payas Limanı’ndaki eski bir kalenin yanına yapılmış çok büyük bir konaklama tesisidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum