Türkiye´nin Kültürel Mirası 1 Deneme Sınavı Sorusu #711217

Aşağıdakilerden hangisi, Hristiyanlığın ilk ortaya çıktığı yıllarda evlerin ibadet amacıyla kullanılmasına örnek oluşturan yerdir?


Suriye Dura Europos

Karadağ Binbirkilise

Yunanistan Sakız Adası

Pamukkale Domitianus Kapısı

Antakya Samandağ


Yanıt Açıklaması:

Özellikle Hristiyanlığın ilk ortaya çıktığı yıllarda evlerin ibadet amacıyla kullanıldıkları bilinir. Günümüze gelen örneklerden biri Suriye’deki Dura Europos’ta (Salihiye)’da yer alır. Bu alanda gerçekleştirilen kazılar sonucu 232/233 yılına tarihlenen evin bir odasının ibadethane için ayrıldığı bir diğer odanın ise vaftiz işleviyle kullanıldığı anlaşılmıştır.

Örtü sistemi tonoz olan bazilikalar Karadağ (Binbir kilise) ve Karaman gibi özellikle Orta Anadolu çevresinde çok yaygın olarak inşa edilmiştir.  Ada Tipi kiliselerde kubbenin kuzeyinde ve güneyinde yan nefler bulunmaz. Sakız Adası’nda yer alan Nea Moni Kilisesi örnek verilebilir. Tek nefli yapılar, doğu batı doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Bu tip yapıların Anadolu’da birçok örneği bulunmaktadır. Pamukkale (Hierapolis) Domitianus Kapısı yakınındaki şapel örneğinde olduğu gibi. İlk olarak Mısır’da 4. yüzyıl ortalarında başlayan manastır yapımları, tüm Hıristiyan dünyasında hızla yayılmıştır. Anadolu’da manastır kurumunun gelişmesi ve yaygınlaşmasında Kayserili Aziz Basileios’un rolü önemlidir. Örnek olarak 6. yüzyıla tarihlenen Antakya yakınında Genç Aziz Simeon’un Admirabilis Dağı’ndaki (Samandağ) manastırını verebiliriz. Doğru yanıt: A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum