Ulaştırma Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #1203067

  1. Yararlı bir iş yapabilmek için sıkıştırılmış hava olarak depolanan enerjiyi kullanan sistemlere pnömatik sistemler denir.
  2. Kimyasal reaksiyona girmeyen maddelere kararlı kimyasal denir.
  3. Kapsül içindeki maddelerin boru hatlarında taşınmasını sağlayan pnömatik tüptür.
  4. Korozyon metal ya da metal alaşımlarının oksitlenme veya diğer kimyasal etkilere bağlı olarak aşınması durumudur.

Boru hattı taşımacılığına ilişkin olarak yukarıda verilen tanımlamalardan hangileri doğrudur?


I ve II

I ve IV

II ve III

II, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Boru hattı taşımacılığı, tıpkı diğer taşımacılık türlerinde olduğu gibi zaman ve mekân faydası sağlamaları nedeniyle modern anlamda bir taşımacılık türüdür. Boru hattı taşımacılığı, yükü borular yardımı ile nakletme işidir. Boru hattı taşımacılığında genellikle sıvı ve gaz maddeler taşınır. Doğal gaz, ham petrol, hidrojen, etilen, nitrojen ve sıvı hidrokarbon gibi farklı ürünler genellikle boru hatları aracılığıyla taşınmaktadır. Lojistik açısından bakarsak birçok fabrika bu tür üretim faktörlerini boru hatları üzerinden sağlamaktadır. Örneğin, Belçika’nın Antwerp liman bölgesinde 100’den fazla 350 km uzunluğunda boru hattı bulunmaktadır. Pek çok fabrika ile bu liman bölgesi arasında boru hattı bağlantısı vardır. Diğer yandan kapsüllere konulan katı maddeler de pnömatik sistemler yardımıyla, borularda hava basıncı kullanılarak taşınabilmektedir. Yararlı bir iş yapabilmek için sıkıştırılmış hava olarak depolanan enerjiyi kullanan sistemlere pnömatik sistemler denir.

Boru hatlarında genellikle tehlikeli madde sınıfındaki gazlar ve sıvılar taşınır. Bununla birlikte, bazı kararlı kimyasallar da boru hattı yardımı ile nakledilebilmektedir. Kimyasal reaksiyona girmeyen maddelere kararlı kimyasal denir. Bu yüzden kanalizasyon, sulu çimento, su ve hatta bira boru hatları mevcuttur. Fakat bunlar arasında tartışmasız en önemli taşıma petrol ve doğal gazın taşınmasıdır. Kimyasal reaksiyona girmeyen maddelere kararlı kimyasal denir.

Boru hatlarını, taşımacılığa konu olan yüklerin özelliklerine göre, 3 ayrı bölümde inceleyebiliriz. Bunlar:

  • Konvansiyonel boru hatları: Petrol, doğal gaz ve su gibi çeşitli sıvıların taşındığı hatlardır.
  • Bulamaçlı madde boru hatları: Maden cevherlerinde olduğu gibi, genellikle yoğunluğu fazla olan maddelerin taşındığı hatlardır.
  • Kapsül madde boru hatları: Taşımaya konu olan yüklerin kapsüllere yerleştirilip boru hatlarında iletildiği hatlarıdır. Bu yöntemde genellikle bazı tarımsal ürünler taşınmaktadır. Bu ürünlere örnek olarak buğday, çay ve fındık verilebilir.

Kapsül içindeki maddelerin boru hatlarında taşınmasını sağlayan pnömatik tüptür.

Boruların güvenirliğini en çok tehdit eden unsur korozyon denilen bir hasar türüdür. Korozyon metal ya da metal alaşımlarının oksitlenme veya diğer kimyasal etkilere bağlı olarak aşınması durumudur. Boruların korozyona maruz kalmaları boruların zamanla özelliklerini yitirmelerine neden olabilmektedir. Bu nedenle borular, mümkün olduğunca korozyondan korunmaya çalışılır. Toprağa gömülü çelik boru hatlarının dışı, genellikle boruya sarılan kaplamayla korunur. Ayrıca, bir sıkıştırılmış akım ya da çinko anotlarından oluşan bir koruyucu katot sisteminden de sık sık yararlanılır. Bu sistem, kaplamada bir gedik oluştuğu zaman korozyon etkilerini borudan uzaklaştırır.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi doğru cevap E’dir. Boru hattı taşımacılığına ilişkin olarak yukarıda verilen tanımlamaların tümü doğrudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum