Ulaştırma Sistemleri Ve Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1372770

Aşağıdakilerden hangisi yükleme operasyonuna ilişkin uygulamalar içinde yer alır?

I. Yükleme planı oluşturma

II: Yükleme optimizasyonu yapma

III. Uygun ekipman tercihi ve kullanımı

IV. Kalifiye personel kullanımı


I, II

I, II ve III

II ve III

II, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Yükleme operasyonunun yükleme planında gösterilen uygun ekipman ve personel ile gerçekleştirilmesi, yüklemeye ve teslime ilişkin evrakların gönderene imzalatılıp eşya tümüyle teslim alınmasına müteakip, operatörler güvenlik ve emniyete ilişkin hususlar dahil olmak üzere son kontrolleri yaparak taşımanın başlamasına izin verebilirler.

Taşıma operasyonu yüklenen aracın yükleme noktasından ayrılması ile başlamakta, fiili operasyon süreci ile devam etmektedir. Fiili operasyon süreci eşyanın yurtiçinde taşınması halinde uygun güzerga^h takip edilerek taşıma aracının ve yükün varış noktasına gelindiğinde sona ermektedir. Bu durumda taşımacı yasal düzenlemelerde gösterilen hususlara uygun hareket ederek taşımayı tamamlayabilmektedir. Buna karşılık taşımanın uluslararası bir taşıma olması halinde uygulamaya ilişkin çok sayıda prosedür ile karşı karşıya kalınabilmektedir.

Taşımanın karayolu aracı ya da konteyner ile multimodal bir şekilde gerçekleştirilmesi durumunda taşıma aracı veya konteyner yükleme sonrasında dolu olarak ikinci kez tartım işlemine tabi tutulmaktadır. Buradaki amaç yükün net ağırlığını tespit edebilmektir. Araç, tartım işleminden sonra çıkış gümrük işlemlerinin yapılacağı gümrük sahasına hareket etmekte ve gümrüğe ulaştıktan sonra gümrük işlemleri ile yetkilendirilmiş, ilgili personel gümrüğe ticari nitelikte belgeler ile taşımaya ilişkin evrakları sunmaktadır. Gereken gümrük işlemleri ve prosedürler takip edildikten sonra yetkili memur onayı ile araç gümrükten çıkarak uluslararası güzerga^hını takip etmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum