Uluslararası Ekonomi Politik Deneme Sınavı Sorusu #980444

Anayasanın 90. maddesinin son fıkrasının, ulusal ve uluslararası ekonomi arasındaki etkileşim açısından anlamı aşağıdakilerden hangisidir?


Malların, hizmetlerin, sermayenin, parasal ilişkilerin ve fikri mülkiyet haklarının sınır ötesi ticaretini hukuksal olarak düzenlemek

Toplumdaki tüm bireylerin konumlarına bakılmaksızın kanun önünde eşit olması

Ülkeler arasında güç farklarının fazla olduğu durumlarda uluslararası ekonomi hukukunu devreye sokmak

Uluslararası ekonomik/ticari anlaşmaları ulusal hukukun bir parçası olarak tanımak

Uluslararası taahhütler ve faaliyetler için hukuki standartların oluşturulması


Yanıt Açıklaması:

Türkiye’de Anayasa’nın 90. maddesinin son fıkrasına göre, yönetimine uygun biçimde yürürlüğe konulan uluslararası antlaşmalar “kanun hükmünde”dir. Türkiye Cumhuriyeti adına yabancı devletler ya da uluslararası kuruluşlarla yapılacakantlaşmaların onaylanması, T.B.M.M.’nin onaylamayı bir kanunla uygun bulmasına bağlıdır. Onaylanması bir kanunla uygun bulunan ya da onaylanması için bir kanun gerektirmeyen uluslararası antlaşmalar ya da diğer uluslararası belgeler Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle onaylanıp yürürlüğe konulmaktadır. Türkiye gibi bazı ülkeler uluslararası anlaşmaları ulusal hukukun bir parçası olarak tanımaktadır. Diğer taraftan, uluslararası hukuk birçok açıdan ulusal hukuku desteklemektedir. Buna göre, doğru yanıt D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum