Uluslararası Ekonomi Politik Deneme Sınavı Sorusu #980741

Aşağıdakilerden hangisi Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ile ilgili olarak söylenemez?


DTÖ’nün temel amaçları, mevcut ticaret engellerini azaltmak, uluslararası ticareti artırmak, yaşam standartlarını iyileştirmek, sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmak ve gelişmekte olan ülkeler için artan dünya ticaretinden yeterli bir payı temin etmektir.

DTÖ’nün kurucu anlaşması ve GATT Anlaşması, gümrük tarifelerinin ve mallara yönelik diğer ticaret engellerinin azaltılması ve üye ülkelere yönelik ayrımcı muamelenin ortadan kaldırılmasını amaçlayan temel hukuki metinlerdir.

DTÖ’de ülkelerin ticarete yönelik alabilecekleri kısıtlayıcı tedbirlere her zaman ve durumda izin verilmektedir.

DTÖ kapsamında izin verilen sübvansiyonlar dışında ülkelerin ihracata yönelik sübvansiyon vermesi yasaktır.

Sağlık ve Bitki Sağlığı Anlaşması, Ticarette Teknik Engeller Anlaşması, DTÖ kurallarını tamamlayıcı nitelikteki önemli DTÖ anlaşmalarıdır.


Yanıt Açıklaması:

DTÖ’nün temel amaçları, mevcut ticaret engellerini azaltmak, uluslararası ticareti artırmak, yaşam standartlarını iyileştirmek, sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmak ve gelişmekte olan ülkeler için artan dünya ticaretinden yeterli bir payı temin etmektir. DTÖ’nün kurucu anlaşması ve GATT Anlaşması, gümrük tarifelerinin ve mallara yönelik diğer ticaret engellerinin azaltılması ve üye ülkelere yönelik ayrımcı muamelenin ortadan kaldırılmasını amaçlayan temel hukuki metinlerdir. DTÖ’de ülkelerin ticarete yönelik alabilecekleri kısıtlayıcı tedbirlere sadece istisnai durumlarda izin verilmektedir. Bunlar, kamu ahlakı, güvenliği, sağlığı gibi kamunun çıkarlarının korunmasını gerekli kılan istisnai durumlardır. DTÖ kapsamında izin verilen sübvansiyonlar dışında ülkelerin ihracata yönelik sübvansiyon vermesi yasaktır. Sağlık ve Bitki Sağlığı Anlaşması, Ticarette Teknik Engeller Anlaşması, DTÖ kurallarını tamamlayıcı nitelikteki önemli DTÖ anlaşmalarıdır. Bu bilgilere göre doğru yanıt C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum