Uluslararası Ekonomi Politik Deneme Sınavı Sorusu #942175

Günümüzde ülkeler birbiriyle karşılaştırılırken geleneksel göstergelerin yanı sıra yeni nesil olarak nitelenebilecek ve kısmen algı ölçümüne dayalı ve daha ziyade birçok alt bileşenden oluşan birçok alanı birlikte değerlendiren, karmaşık göstergeler de kullanılmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu göstergelerden biri değildir?


Ar-Ge Harcamalarının Düzeyi

İnsanî Gelişmişlik

Ekonomik Özgürlükler

Savunma Harcamalarının Düzeyi

Küresel Rekabet Düzeyi


Yanıt Açıklaması:

Günümüzde ülkeler birbiriyle karşılaştırılırken geleneksel göstergelerin yanı sıra yeni nesil olarak nitelenebilecek ve kısmen algı ölçümüne dayalı ve daha ziyade birçok alt bileşenden oluşan birçok alanı birlikte değerlendiren, karmaşık göstergeler de kullanılmaktadır.

İnsani gelişmişlik, Ar-Ge harcamaların düzeyi, mülkiyet haklarının teminat altında olması, hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygı, çevre koruma ve hayvan hakları, iş yapma kolaylığı, siyasi haklar ve sivil özgürlüklerin düzeyi, ekonomik özgürlükler, küresel rekabet düzeyi, iyi yönetim performansı, devlet kurumlarının hesap verebilirliği, terör ve çatışma yaygınlığı, toplumsal gelişme düzeyi ve nihayet eğitimin kalitesi yeni nesil göstergeler arasında öne çıkanlardır.

Doğru Cevap: D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum