Uluslararası Hukuk 1 Deneme Sınavı Sorusu #1251211

Bir uluslararası antlaşmanın bağlanma aşamasıyla ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Kural olarak devletler arasında hazırlanmış ve yetkili kişilerce resmileştirilmiş bir antlaşma yürürlüğe girmiş sayılır.

Antlaşma, devletler arasında değiş tokuş edilen ve bağlanma etkisi kabul edilen belgelerle kurulmuşsa basit usulde bağlanma gerçekleşmiştir.

Yetkili devlet temsilcilerinin tevsik ettikleri antlaşma metninin, iç hukuklarda öngörülen mekanizmayla devlet adına bağlayıcı olduğunun kabul edilmesi katılmayla bağlanma usulüne örnektir.

Antlaşma görüşmelerine katılmamış bir devlet, antlaşmanın tarafı olmak istediğinde onaylamayla bağlanma usulünü gerçekleştirmiş olur.

Kural olarak antlaşmaya bağlanma tarihi, taraf devletin bağlanma iradesini açıkladığı andır.


Yanıt Açıklaması:

Devletler arasında hazırlanmış ve yetkili kişilerce resmileştirilmiş bir antlaşma metninin varlığı, yürürlüğe girmiş, dolayısıyla hak ve yükümlülük doğuran bir antlaşmanın ortaya çıktığı anlamına gelmez. Bağlayıcı bir metin olarak antlaşmanın varolabilmesi için, ‘bağlanma’ adı verilen bir sürecin daha sonuçlanması gerekir. Onaylamayla bağlanma, yetkili devlet temsilcilerinin tevsik ettikleri antlaşma metninin, iç hukuklarda öngörülen mekanizmayla devlet adına bağlayıcı olduğunun kabulü anlamına gelir. Antlaşma görüşmelerine katılmamış bir devlet, antlaşmanın tarafı olmak istediğinde katılmayla bağlanma usulünü gerçekleştirmiş olur. Bağlanma tarihi, kural olarak, bir tarafın bağlanma iradesinin diğer taraf veya taraflarca resmi olarak bilindiği andır.

Yorumlar
  • 0 Yorum