Uluslararası Hukuk 1 Deneme Sınavı Sorusu #1355419

Uluslararası antlaşmalar iki veya çok taraflı uluslararası hukuk işlemleridir. Bunun yanında bir de devletlerin tek taraflı olarak yaptıkları bazı eylemler vardır ki bu eylemler ‘tek taraflı hukuki işlemler’ olarak isimlendirilir. Tek taraflı hukuki işlemler, geleneksel olarak uluslararası hukukun kaynakları arasında sayılmaz. 

Yukarıda açıklaması verilen tek taraflı hukuki işlemlere ilişkin olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Devletlerin tek taraflı işlemlerinin uluslararası uyuşmazlıkların çözümünde hak ve yükümlülük yaratan işlemler olarak kabul edilmezler.

Bir devletin herhangi bir eyleminin tek taraflı bir hukuki işlem kabul edilebilmesi için, öncelikle, karşılıklı irade açıklamalarının bulunması gerekir.

Tek taraflı yapılan irade beyanı bağımsız olamaz.

Bir devletin bağlanma niyetinin olup olmadığının, beyanın içeriğine bakılarak tespit edilmesi gerekmez.

Tek taraflı irade beyanını yapan devlet, bağlanmak niyetiyle hareket etmelidir.


Yanıt Açıklaması:

Bir devletin herhangi bir eyleminin tek taraflı bir hukuki işlem kabul edilebilmesi için, öncelikle, tek taraflı bir irade açıklamasının bulunması gerekir. Tek taraflı irade beyanını yapan kişi (devlet), bağlanmak niyetiyle hareket etmelidir, yani ileride beyanın gerektirdiği şekilde davranacağını düşünüyor olmalıdır. Bağlanma niyetinin olup olmadığı, beyanın yapıldığı hâl ve koşullara ve beyanın içeriğine bakılarak tespit edilir. Bu irade beyanı bağımsız olmalıdır. Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum