Uluslararası Hukuk 1 Deneme Sınavı Sorusu #1199790

Aşağıdakilerden hangisi halefiyetle ilgili olarak doğrudur?

I Yeni devletin ortaya çıkmasın yaygın görülen şekil eski kolonilerin bağımsızlıklarını kazanarak uluslararası hukuk kişiliğine kavuşmalarıdır.

II Halefiyet hükümet ve rejim değişikliği ile ilgilenmez.

III 1978 Sözleşmesi’ne göre bağımsızlığına kavuşan sömürge devletlerde, yeni devlet sömürgeci devletin yapmış olduğu antlaşmalarla bağlıdır.

IV Devletlerin birleşmesi halinde sonraki devlet öncekilerin yaptığı antlaşmalar ile bağlı kalmaz. 

V Ülke parçasının devri hâlinde el değiştiren ülkede bulunan tüm taşınmazlar yeni devletin olur.


I, II, III

II, III, IV

III, IV, V

I, II, V

III, IV, V


Yanıt Açıklaması:

Uluslararası hukukta yeni devletlerin ortaya çıkması değişik şekillerde olmaktadır. Bunlardan en yaygın görüleni eski kolonilerin bağımsızlıklarını kazanarak uluslararası hukuk kişiliğine kavuşmalarıdır.

Devletlerin halefiyeti hususundaki uluslararası kuralları düzenleyen iki antlaşmadan ilki 1978 tarihli Devletlerin Antlaşmalara Halefiyeti Sözleşmesi ve ikincisi de 1983 tarihli Devlet Malları, Arşivleri ve Borçlarına Halefiyet Sözleşmesi’dir. Bu antlaş- malarda halefiyet daimi bir ülkesel değişim sonucu bir ülkede uluslararası ilişkilerden sorumluluğun bir devletten diğerine geçmesi şeklinde tanımlanmıştır. Bu tür ülkesel değişiklikler yukarda ele aldığımız gibi ülkenin bir devletten diğerine devri ya da dev- letlerin birleşmesi veya parçalanması gibi hukuki veya fiili nedenlerle ortaya çıkar. Bu nedenle ha- lefiyet hükümet ve rejim değişikliği ile ilgilenmez.

Halefiyetle ilgili ele alınması gereken ilk sorun antlaşmalara halefiyet meselesidir. Bu konu ülke devri, devletlerin parçalanması ve birleşmesi olarak ayrı ayrı ele alınmıştır. 1978 Sözleşmesi’ne göre ba- ğımsızlığına kavuşan sömürge devletlerde, yeni devlet sömürgeci devletin yapmış olduğu antlaşmalarla bağlı değildir.

Devletlerin birleşmesi halinde siyasi niteliktekiler hariç yine antlaşma- ların sürekliliği ilkesi esas alınır ve sonraki devlet öncekilerin yaptığı antlaşmalar ile bağlı kalır.

Halefiyetle ilgili ikinci mesele malvarlığı, ar- şiv ve devlet borçlarına halefiyet konusudur. 1983 Sözleşmesi’ne göre bir ülke parçasının devri hâlinde el değiştiren ülkede bulunan tüm taşınmazlar yeni devletin olur.

Yorumlar
  • 0 Yorum