Uluslararası Hukuk 1 Deneme Sınavı Sorusu #1259078

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi feminist yaklaşım için doğru değildir?


Eşitlikçi feminist hukuk teorisi, kadınlarla erkeklerin eşit olduğu iddiasına sahiptir.

Farklılık yanlısı feminist teoriye göre eşit hak sahibi olmak, esasında kadınların bu biyolojik farklılık nedeniyle mağdur edilmesi anlamına gelir.

Kültürel feminist hukuk teorisine göre hukuk eril bir dille kurulmuştur.

Radikal feminist hukuk teorisine göre kadınlar ile erkekler arasında biyolojik yapının sonucu olarak farklı muameleyi haklı kılacak herhangi bir gerekçe yoktur.

Feminist yaklaşımlar, uluslararası hukukta kadınların korunması gereken grup olarak tanınmasından uluslararası hukuk düzeninin saldırganlık ve rekabet temelinde kurulmuş eril bir düzen olduğunu iddia etmeye giden bir yol izlerler.


Yanıt Açıklaması:

Radikal feminist hukuk teorisi kadın ile erkek arasında köklü bir ayırımın bulunduğu söyler. Ancak bu ayırımın radikal feministlerce algılanış şekli, ezen-ezilen ilişkisi olarak ortaya çıkar. Erkekler kadınlar üzerinde tahakküm kurmuşlardır ve bu tahakküm oldukça bilinçli ve sistematik bir şekilde gerçekleştirilmeye devam etmektedir. Bu tahakkümün sonucu olarak hukuk da sadece erkek gözünden yaratılmıştır. Hukukun kadınlarla ilgili sorunu kadınlara eşit hak tanıyıp tanımaması değil, hukuksal kavram evreninin erkek bakış açısıyla ve erkek tahakkümünü mümkün kılacak tarzda kurulmuş olmasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum