Uluslararası Hukuk 1 Deneme Sınavı Sorusu #1255555

  1. Yabancı devlet başkanı ile hükümet başkanı ve dış işleri bakanı, hukuk davaları bakımından sadece resmi işlemleri, ceza davalarında ise her bakımdan muafiyetten yararlanırlar.
  2. Yabancı devlet başkanı ile hükümet başkanı ve dış işleri bakanı, resmi görevleri sona erdikten sonra bile resmi görevi sırasında işlediği her suçtan muaftır.
  3. Her devletin ülkesinde bulunan yabancı devlet başkanı, hükümet başkanı ve dış işleri bakanını ve bunlarla beraber seyahat eden aile üyelerini her çeşit saldırıya (maddi ve manevi) karşı koruma ve bu konuda gereken önlemleri alma yükümü vardır.

Devlet Başkanı ile Hükümet Başkanı ve Dış İşleri Bakanının Yargı Muafiyeti ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

I-II

I-III


Yanıt Açıklaması:

Devlet Başkanı ile Hükümet Başkanı ve Dış İşleri Bakanının, resmi görevi sona erdikten sonra resmi görevi sırasında işlediği suçlar bakımından muafiyeti devam etse de şayet bu suçlar savaş suçu, insanlığa karşı suç, soykırım suçu veya işkence suçu oluşturuyorsa bu suçlar bakımından milli mahkemeler önünde yargılama yapılabileceği yönünde işaretler vardır (BM Adalet Divanı’nın 2002 tarihli Tutuklama Müzekkeresi kararı, İngiliz Yüksek Mahkemesinin 2000 tarihli Pinochet kararı, İngiliz mahkemesinin eski İsrail dışişleri bakanı hakkındaki 2009 tarihli yakalama kararı).

Yorumlar
  • 0 Yorum