aof.sorular.net
Uluslararası İktisat
Uluslararası İktisat Deneme Sınavı
Uluslararası İktisat Deneme Sınavı Sorusu #1159978
Uluslararası İktisat Deneme Sınavı Sorusu #1159978
Aşağıdakilerden hangisi doğrudan yabancı yatırımların potansiyel yararlarındandır?
Talep fazlası yaratmak |
Açık piyasa işlemlerinde kolaylık sağlamak |
Ticari bankaların yükünü hafifletmek |
Vergi gelirinde artış sağlamak |
Monopol yaratmak |
Yanıt Açıklaması:
Doğrudan Yabancı Yatırımların Potansiyel Yararları
- Çıktı düzeyinde artış: Yabancı sermayenin girişiyle ev sahibi ülkenin üretim hacmi ve çıktı düzeyi artacaktır.
- Ücret artışı: Yabancı sermayenin girişiyle ev sahibi ülkede ücret artışı yaşanabilmektedir.
- İstihdam artışı: Ev sahibi ülke emek yoğun gelişmekte olan bir ülke ise doğrudan yabancı yatırımların istihdam artışı yaratacağı açıktır.
- İhracat artışı: Eğer doğrudan yabancı yatırım ihraç malları üretiyorsa ilgili yabancı yatırım nedeniyle ev sahibi ülkenin döviz geliri artacaktır.
- Vergi gelirlerinde artış: Ev sahibi ülkede etkin vergi düzenlemeleri mevcutsa, doğrudan yabancı yatırımlardan tahsil edilecek vergilerle vergi gelirleri artacaktır.
- Ölçek ekonomilerinin ortaya çıkışı: Yabancı sermaye yatırımları, yerli firmaların yeterli sermayeye sahip olmamaları nedeniyle giremedikleri ölçek ekonomilerinin var olduğu endüstrilere girebilir. Böylece ilgili endüstride fiyatlar düşebilir.
- İleri teknoloji ve ileri teknik ve yönetsel beceriler kazanılması: Yabancı sermaye yatırımları ile ev sahibi ülke çalışanları ileri teknik ve yönetsel beceriler kazanabilir; ayrıca ileri teknoloji kullanımı nedeniyle ev sahibi ülkenin üretim olanakları eğrisi dışa doğru kayabilir.
- Yerli monopol gücünün zayıflaması: Yabancı sermaye yatırımından önce ev sahibi ülkede bir endüstri belirli bir firmanın veya birkaç küçük firmanın kontrolü altındaysa, ilgili endüstriye yabancı sermayenin girmesiyle ev sahibi firmanın veya firmaların monopol gücü zayıflayacaktır. Çünkü artan rekabet nedeniyle fiyatlar düşecek ve çıktı artacaktır. Bu nedenle yabancı sermaye yatırımlarına bir antitröst politikası aracı olarak da başvurulmaktadır.
Yorumlar
- 0 Yorum