Uluslararası İktisat Deneme Sınavı Sorusu #462473

Aşağıdaki bilgilerden hangisi karşılıklı talep kanunu ile ilgili değildir?


Bir ülkenin ithal ettiği mal miktarları birer birim artırılırken, ithal ettiği her birime karşılık kendi malından teklif edeceği mal miktarlarını gösterir.

Karşılıklı Talep Kanunu’na göre, dış ticaret hadleri iki ülkenin birbirlerinin mallarına olan karşılıklı taleplerinin eşitlendiği noktada oluşur.

Karşılıklı Talep Kanunu John Stuart Mill tarafından ortaya atılmıştır.

Uluslararası ticarette de arz ve talep kanunları işlemektedir.

Bir ülkenin ihraç edeceği mal karşılığında karşı ülkenin malından talep edeceği mal miktarını belirleyen ithal malına duyulan ihtiyacın şiddet derecesidir.


Yanıt Açıklaması:

Karşılıklı Talep Kanunu John Stuart Mill tarafından ortaya atılmıştır. Karşılıklı Talep Kanunu’na göre, dış ticaret hadlerini belirleyen, ülkelerin birbirlerinin mallarına olan karşılıklı talepleridir. Bir ülke kendi malından vereceği belirli bir miktara karşılık, diğer ülkenin malından belirli bir miktar talep eder. İki ülkenin vermek istediği miktarlarla almak istediği miktarlar birbirine eşit olursa dış ticaret hacmi ve dış ticaret haddi belirlenmiş olacaktır. Örneğin, Türkiye ile Almanya arasında ticaret yapıldığını düşünelim. Türkiye 100 ton fındık ihracı karşılığında 10 adet otomobil talep etsin. Almanya’ da 10 adet otomobil karşılığında 100 ton fındık talep ederse karşılıklı talepler birbirine eşit olacaktır. Yani Türkiye’nin ihraç etmek istediği fındık miktarı ile Almanya’nın ithal etmek istediği fındık miktarı; aynı zamanda Türkiye’nin ithal etmek istediği otomobil miktarı ile Almanya’nın ihraç etmek istediği otomobil miktarı birbirine eşit olacaktır. Böylece karşılıklı talepler eşitlendiğinde iki ülke arasında dış ticaret dengesi oluşacak, dış ticaret hacmi ve dış ticaret hadleri belirlenecektir. Bir ülkenin ihraç edeceği mal karşılığında karşı ülkenin malından talep edeceği mal miktarını belirleyen ithal malına duyulan ihtiyacın şiddet derecesidir. Eğer ithal malına duyulan ihtiyacın şiddet derecesi yüksekse belli bir miktar ihraç malı karşılı- ğında daha az ithal malı talep edilir. Tersinden söylemek gerekirse bir birim ithal malına daha fazla ihraç malı teklif edilir. İthal malına duyulan ihtiyacın şiddet derecesi ne kadar az olursa belli bir miktar ihraç malı karşılığında daha fazla ithal malı talep edilecektir. Yani uluslararası ticarette de arz ve talep kanunları işlemektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum