Uluslararası İktisat Deneme Sınavı Sorusu #969455

Aşağıdakilerden hangisi esnek döviz kuru sisteminin özellikleri arasında yer almaz?


Döviz piyasası hükümetin denetimi altındadır. 

Döviz kuru yükseldiğinde ihracat teşvik edilirken döviz kuru düştüğünde ihracat azalır.

Döviz kuru, döviz piyasalarında arz ve talep koşullarına göre günlük olarak belirlenir.

Döviz piyasası dengesinin ve ödemeler dengesinin düzeltme işlemleri doğrudan doğruya döviz kurundaki değişme ile sağlanır.

Esnek kur sisteminde ülke parası yabancı paralar karşısında dalgalanmaya bırakıldığı için ulusal paranın değer kaybı süreklilik kazanır.


Yanıt Açıklaması:

Dalgalı döviz kuru sistemine, esnek (flexible), dalgalanan (fluctuating) ya da yüzen (floating) kur sistemi de denir. Sistem, Chicago Okulu'ndan M. Friedman, E. Sohmen ve L. Yeager gibi iktisatçılar tarafından savunulmaktadır. Esnek kur sisteminde ülke parasının değeri, serbest bir şekilde işleyen arz ve talep mekanizmasına terkedilmiştir. Döviz kuru, döviz piyasalarında arz ve talep koşullarına göre günlük olarak belirlenir ve kurun belirlenmesinde kamunun müdahalesi yoktur. Yani bu sistemde döviz kurlarında arz ve talebe bağlı olarak büyük dalgalanmalar görülmesine rağmen döviz piyasası hükûmet denetiminin dışındadır. Döviz piyasası dengesinin ve ödemeler dengesinin düzeltme işlemleri doğrudan doğruya döviz kurundaki değişme ile sağlanır. Döviz kuru yükseldiğinde ihracat teşvik edilirken döviz kuru düştüğünde ihracat azalır. Böylece ekonominin dış dengesi, arz ve talep koşullarına göre her zaman değişebilen döviz kurları ile sağlanır. Esnek kur sisteminde ülke parası yabancı paralar karşısında dalgalanmaya bırakıldığı için ülkede oluşan enflasyon kadar paranın dış değeri düşer. Diğer bir deyişle ulusal paranın değer kaybı süreklilik kazanır.

Yorumlar
  • 0 Yorum