Uluslararası İktisat Politikası Deneme Sınavı Sorusu #1024804

Keynes’e göre dış açık nedeniyle milli gelirin azalması sonucunda aşağıdaki durumlardan hangisi ortaya çıkar?


İhracat artar

İthalat artar

İhracat azalır

Enflasyon artar

İç talep artar


Yanıt Açıklaması:

Keynes’e göre dış açık nedeniyle yurt içi talebin ve üretimin daralması iki etki oluşturur: Millî gelir azalır, fiyatlar genel düzeyi düşer.

Keynesyen modelinde millî gelir dalgalanması çarpan mekanizması ile işlemek­tedir. Keynes’in kabul ettiği çarpan ya da çoğaltan kavramı modelin temel de­ğişkenlerinden biridir. Keynes’e göre harcamalar ile millî gelir arasında çarpan mekanizması ile kurulan bir ilişki vardır. Eğer yurt içi üretim ve yatırım artarsa (azalırsa), millî gelir de çarpan katsayısı kadar artar (azalır).

Millî gelirin azalması öncelikle millî gelirin azalması, halkın satın alma gücünü düşürür, tüm mallara olan talep daralır. Millî gelir aza­lınca ithalat azalır. Keynes’e göre ithalat, halkın ithal mallarına olan eğilimi (marji­nal ithal eğilimi) kadar azalır. Modelde ithalat doğrudan millî gelire bağlı olan bir kavramdır. Kısaca millî gelirin azalması ile ülkenin ithalat hacmi azalacaktır. Öte yandan iç talep daraldığı için bir yandan da ihracat imkânı artacaktır. Çünkü ül­kenin yurt içi üretim hacmi azalsa da iç piyasada talep yetersiz olduğu için sınırlı olan üretim hacmi dış piyasalara yönelerek ihracata yol açacaktır.

Ayrıca Keynes’e göre yurt içi talebin ve üretimin daralması ve millî gelirin azalması ile bir yandan fiyatlar genel düzeyi de düşer. Diğer bir deyişle azalan yurt içi talep enflasyon oranını düşürür.

Doğru cevap A‘dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum