Uluslararası İktisat Politikası Deneme Sınavı Sorusu #952594

  1. Dünya ekonomisinde 2007-2008 döneminde başlayan küresel kriz sürecinde ortaya çıkmıştır.
  2. İlki Kasım 2008 ve sonuncusu Haziran 2012 tarihinde olmak üzere, G-20 ülkeleri yedi tane zirve toplantısı yapmışlardır.
  3. Yeni bir Bretton Woods anlaşmasının gerekliliğini zamanın İngiltere başbakanı G. Brown ile Fransa Cumhurbaşkanı N. Sarkozy vurgulamışlardır.

Bretton Woods - II tartışmalarına ilişkin olarak yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız II

I ve II

I ve III

II ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Dünya ekonomisinde 2007-2008 döneminde başlayan küresel kriz sürecinde, ilki Kasım 2008 ve sonuncusu Haziran 2012 tarihinde olmak üzere, G-20 ülkeleri yedi tane zirve toplantısı yapmışlardır. İlk toplantıda, zamanın İngiltere başbakanı G. Brown ile Fransa Cumhurbaşkanı N. Sarkozy, yeni bir Bretton Woods anlaşmasının gerekli olduğunu vurgulamışlardır. Paul Davidson gibi önemli bir iktisatçının Bretton Woods sistemini uluslararası işbirliğine dayalı ve insani yönü ön planda olan bir sistem olarak değerlendirdiği (Işık ve Togay, 2002) dikkate alınırsa, Brown ve Sarkozy’nin yaptığı vurgu son derece anlamlı görünmektedir. Bretton Woods sistemi siyasi liderler tarafından bu şekilde dile getirilirken Dooley, Folkerts ve Garber (2003) yaptıkları çalışmada, 2000 sonrası dünya parasal sisteminin işleyişini Bretton Woods-II dönemi olarak nitelendirmişlerdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum