Uluslararası İktisat Politikası Deneme Sınavı Sorusu #1056237

Sterilizasyon nedir?


Mal ve hizmet fiyatlarının kısa dönemde arz ve talep koşullarına hızlı biçimde intibak edememesidir.

Klasik altın standardı sisteminde, ödemeler bilançosu fazla veren ülkenin merkez bankasının açık piyasa alımı yaparak; ödemeler bilançosu açık veren ülkenin merkez bankasının ise açık piyasa satışı yaparak yurt içi fiyat intibakını hızlandırmasıdır.

Uluslararası alanda ortak bir para uluslararası ödeme aracı kullanılıyorsa bu ödeme aracını kullanan ülke sayısı artıkça, ilgili ödeme aracıyla işlem yapmanın maliyetinin azalması ve ortaya çıkan faydanın artmasıdır.

Değişik nedenlerle para arzında ortaya çıkan artışların etkilerini dengelemek için merkez bankalarının yaptıkları açık piyasa işlemleridir.

Bir ülke açısından altın standardına katılmanın diğer ülkelerle yapılan dış ticarette maliyetleri azaltarak, dış ticaret hacmini arttırıcı etki yaptığını vurgulanmasıdır.


Yanıt Açıklaması:

Sterilizasyon: Değişik nedenlerle para arzında ortaya çıkan artışların etkilerini dengelemek için merkez bankalarının yaptıkları açık piyasa işlemleridir. Merkez bankası döviz satın aldığı zaman ortaya çıkan para arzı artışını tahvil satarak piyasadan çekmeye çalışır ve bu şekilde döviz piyasasına yapmış olduğu müdahalenin para arzı üzerindeki etkisini azaltmış olur.

Yorumlar
  • 0 Yorum