Uluslararası İktisat Politikası Deneme Sınavı Sorusu #1024839

Dış ödemeler dengesizliğini gidermek amacıyla uygulanan para politikası sonucu faizlerin artması aşağıdakilerden hangi etkiyi yaratır?


Milli gelir artar

Yatırımlar artar

İthalat artar

Ülkeye sermaye girişi artar

Ülkeden sermaye çıkışı olur


Yanıt Açıklaması:

Dış ödeme dengesizliğini gidermek amacıyla para politikası uy­gulanırken faiz oranı da değişmekte ve bu değişme dış denge üzerinde önemli bir etki yapmaktadır. Parasal otoritenin faiz oranını değiştirmesi ile yatırımlar, millî gelir, ithalat ve sermaye hareketleri değişir. Faiz oranının arttırılması ile yatırım­lar, millî gelir ve ithalat azalırken ülkeye sermaye girişi artar.

Faiz oranı değişmesi bir yandan ithalatı değiştirerek dış ticaret dengesi ve cari denge üzerinde etkili olmakta, bir yandan da sermaye hareketlerini değiştirerek Sermaye ve Finans Hesabı üzerinde etkili olmaktadır.

Daraltıcı para politikası uygulanırsa ekonomide likidite sıkışıklığı oluşması nedeniyle faiz oranı artar. Bu nedenle yatırımlar ve millî gelir azalır. Böylece top­lam harcamalar daralır. Millî gelirin azalması nedeniyle ithalat hacmi de azalır. Bu durum dış ticaret açığını giderici etki yapar. Ayrıca ülkeye sermaye giriş çıkışına yönelik yasal bir engel söz konusu değilse artan faiz oranı nedeniyle ülkeye ser­maye girişi olur.

Doğru cevap D‘dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum