Uluslararası İktisat Politikası Deneme Sınavı Sorusu #937827

Sabit kur sistemi nedir ve bu sistemde ulusal bir paranın değeri nasıl belirlenir?


Sabit kur sistemi bir ülkenin ulusal parasını sadece altına bağlamasıdır ve bu sistemde ulusal paranın değeri piyasa koşulları tarafından belirlenir,

Sabit kur sistemi bir ülkenin ulusal parasını, parası tam konvertibl olan başka bir ülkenin parasına, tam konvertibl olan paralardan oluşan bir döviz sepetine ya da altına bağlamasıdır ve bu sistemde ulusal paranın değeri piyasa koşulları tarafından değil, merkez bankası tarafından belirlenmiş olmaktadır,

Sabit kur sistemi bir ülkenin ulusal parasını, parası tam konvertibl olan ABD dolarına bağlamasıdır ve bu sistemde ulusal paranın değeri merkez bankası tarafından belirlenir.

Sabit kur sistemi bir ülkenin ulusal parasını, parası tam konvertibl olan başka bir ülkenin parasına, tam konvertibl olan paralardan oluşan bir döviz sepetine ya da altına bağlamasıdır ve bu sistemde ulusal paranın değeri piyasa koşulları tarafından belirlenir.

Sabit kur sistemi bir ülkenin ulusal parasını, İMF’nin tüm üyelerinin paralarının döviz sepetine bağlamasıdır ve bu sistemde ulusal paranın değeri merkez bankası tarafından belirlenmiş olmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Sabit kur sistemi bir ülkenin ulusal parasını parası tam konvertibl olan başka bir ülkenin parasına (örneğin ABD doları), tam konvertibl olan paralardan (örneğin ABD doları ve Euro’dan oluşan) oluşan bir döviz sepetine ya da altına bağlamasıdır. Bu şekilde ulusal paranın değeri piyasa koşulları tarafından değil, merkez bankası tarafından belirlenmiş olmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum