Uluslararası İktisat Teorisi Deneme Sınavı Sorusu #1244211
Türkiye geçmişte tekstil, buzdolabı, çelik makine vs, gibi bir çok sanayi ürününü dışarıdan ithal ederken zamanla bu malların yerli üretimin ülke ihtiyaçlarını karşılayacak düzeylere getirip, daha sonra bunları ihraç etmeye başlamasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
Emek yoğun bir ülke haline gelmesi |
Bu malların ithalatını yasaklaması |
Montaj sanayinin gelişmesi |
Sermaye stokunun göreceli olarak artması ve karşılaştırmalı üstünlük yapısının sanayi malları lehine dönmesi |
Faktör donanımını sabit tutması |
Kalkınma ile faktör donatımı değiştikçe, karşılaştırmalı üstünlüklerin ne yönde etkileneceğini göstermesi bakımından oldukça ilginçtir. Sermaye stoku göreceli olarak hızlı arttıkça eskiden dışarıdan satın alınan birçok sanayi malı yurt dışına ihraç edilmeye başlanır. Örneğin; Türkiye, geçmişte tekstil, buzdolabı, çelik, makine, vs. gibi birçok sanayi malını dışarıdan ithal ederken zamanla bu malların yerli üretimi ülke ihtiyaçlarını karşılayacak düzeylere gelmiş (ithalat hacminin daralması), daha sonra da bunlar dışarıya ihraç edilmeye başlanmıştır.
Faktör donatımında değişme ve karşılaştırmalı üstünlükler Zaman içinde sermaye emekten daha yüksek oranda arttığı için üretim olanakları eğrileri çelik ekseni yönünde göreceli olarak dışa doğru genişler. Ülkede sermaye arzının göreceli artığı ile birlikte dış ticaretin yapısında da değişme olur ve önce buğday ihraç eden ülke sonunda çelik ihraç eden bir ülke durumuna gelir. 1990'lı yıllarda Türkiye'nin sermaye stoku artmış ve sanayi mallarında karşılaştırmalı üstünlük elde etmiştir. Bunun sonucu eskiden ithal ettiği malların artık ihracatçısı olmuştur.
Yorumlar
- 0 Yorum