Uluslararası İktisat Teorisi Deneme Sınavı Sorusu #811537

Aşağıdakilerden hangisi sayesinde

  • Belirli koşullar altında yardım alan ülkenin üretim kapasitesini arttırıcı etkisi olabilir.
  • Yardımların tipik bir örneğini ABD, P.L.480 programı çerçevesinde az gelişmiş ül­kelere gerçekleştirir.
  • İşsiz duran (atıl) kaynaklar altyapı niteliğin­deki kamu tesislerinde çalıştırılabildiği için ülkenin sermaye stokuna bir katkı yapılmış olunur.
  • Bu yardımlar, az gelişmiş ülkelere, onların kendi ulusal paraları (genellikle konvertibil olmayan) karşılığında satılması biçiminde yapılmaktadır?


Kredi yardımları

Sosyal yardımlar

Gıda yardımı

Mali yardımlar

Teknik yardımlar


Yanıt Açıklaması:

Gıda yardımı, az gelişmiş ülkelere gıda maddeleri sağlanması biçimindeki yardımlardır. Bu yardımların tipik bir örneğini ABD’nin, P.L.480 programı çerçevesinde az gelişmiş ül­kelere sağladığı tarımsal ürün fazlaları oluşturur. Aslında bu yardımlar sözü edilen gıda maddelerinin, az gelişmiş ülkelere, onların kendi ulusal paraları (genellikle konvertibil olmayan) karşılığında satılması biçiminde yapılmaktadır. Gıda yardımı, belirli koşullar altında yardım alan ülkenin üretim kapasitesini artırıcı etkide bulunabilir. Bu yardımlar sonucunda işsiz duran (atıl) kaynaklar altyapı niteliğin­deki kamu tesislerinde çalıştırılabildiği veya gıda ithalâtı azaltılarak bunların yerine ya­tırım ve ara malları ithâl edilebildiği ölçüde ülkenin sermaye stokuna bir katkı yapılmış olunur.

Yorumlar
  • 0 Yorum