Uluslararası İktisat Teorisi Deneme Sınavı Sorusu #1263243

Bilgi teknolojilerinde yaşanan büyük gelişmeler uluslararası ticaretin ve hizmet sektörünün önemini arttırırken daha önce hizmet sektörü ile ilgili düşünceler açısından aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Hizmetler verimliliğin düşük olduğu bir yapıya sahiptir.

Tüm ülkelerde hizmet sektörünün önemi yeterince anlaşılmamıştır.

Hizmet sektörü ikinci derecede bir faaliyet alanı olarak görülmüştür.

Tüm ülkelerde hizmetler nitelikli hale getirilmek için faaliyetler içine alınmıştır.

Az gelişmiş ülkelerde kalkınma sanayileşme ile özdeşleştirilmiştir ve hizmet faaliyetleri uzun süreli büyümeyi yavaşlatıcı etkiye sahiptir.


Yanıt Açıklaması:

Son bir çeyrek asırdır bilgi teknolojisi alanında yaşanan baş döndürücü gelişmeler, dünyada adeta yeni bir ekonomik devrim başlatmıştır. Bu yeni gelişmelerle birlikte, gerek yurt içi ekonomilerde gerekse uluslararası ticaret alanında hizmet sektörlerinin önemi hızla  artmıştır. Oysa yakın zamanlara kadar gelişmiş veya az gelişmiş olsunlar, tüm ülkelerde hizmet sektörlerinin önemi yeterince anlaşılmış değildi. Hatta, az gelişmiş ülkelerde kalkınma sanayileşme ile özdeşleştirilirken hizmet faaliyetlerinin çoğu kez uzun süreli büyümeyi  yavaşlatıcı etkide bulunacağı görüşü egemendi. Hizmetlerin ikinci derecede bir faaliyet alanı olarak görülmesinde, bu kesimde verimliliğin düşük olduğu biçimindeki geleneksel inancın büyük etkisi vardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum