Uluslararası İktisat Teorisi Deneme Sınavı Sorusu #1198519

Uluslararası ticarete neden olan temel faktörü ülkeler arası mal farklılaştırılması ile açıklayan yeni dış ticaret teorisi aşağıdakilerden hangisidir?


Monopolcü Rekabet

Nitelikli İş gücü

Tercihlerde Benzerlik

Ürün Dönemleri

Teknoloji Açığı


Yanıt Açıklaması:

Günümüz ekonomilerinde özellikle sanayi üretiminin temel özelliği homojen değil, farklılaştırılmış malların üretilmekte oluşudur. Uluslararası ticaretin de çok büyük bir bölümü
bu farklılaştırılmış nitelikteki malların alım satımını kapsar. Uluslararası ticarette mal farklılaştırması (product differentation) konusunda verilen klâsik bir örnek otomobildir. Dünyada çeşitli firmalar araba üretirler. Ama Amerika’nın ürettiği Chevrolet ile Japonların Toyota’sı, Almanların Mercedes’i, ya da ülkemizdeki Renault otomobilleri birbirlerinin aynısı değildir. Oysa Faktör Donatımı Teorisi’nde ya da genel olarak standart uluslararası ticaret teorisinde ticarete giren malların homojen (türdeş) oldukları kabul edilmiştir. Bu da aslında mal ve faktör piyasalarında tam rekabet varsayımında bulunmanın bir sonucudur. Homojenlik diğer yandan aynı malın bir ülke tarafından hem ihraç, hem ithal edilmesinin söz konusu olmayacağı anlamına gelir.

Yorumlar
  • 0 Yorum