Uluslararası İktisat Teorisi Deneme Sınavı Sorusu #1077999

  1. Yabancı piyasa konusunda yeterli bilgiye sahip olunmaması dolayısıyla bu piyasalara doğrudan yatırım yapma riskinin yüksekliği.
  2. Yabancı ülke piyasasının göreceli olarak çok önemli bir yer tutması.
  3. Firmanın aynı anda birçok ülkede birden üretimi yürütecek bir kapasiteye sahip olması.
  4. Halen başkalarının da bu teknolojiyi elde etmiş veya teknolojinin başkaları tarafından kolaylıkla taklit edilebilir olması.

Yukarıdaki koşullardan hangilerinin gerçekleşmesi durumunda teknolojik bir yenilik icat eden firmanın bu yeniliği içsel olarak kullanması, yani üretimin bizzat firma tarafından ana ülkede veya uygun koşullar varsa doğrudan yurtdışında gerçekleştirilmesi buradan da diğer ülkelere ihraç edilmesi daha uygun olur?


I ve II

I ve III

II ve III

II ve IV

III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Firmanın bu konuda alacağı kararları etkileyen bir dizi koşul vardır. Örneğin şu gibi durumlarda firmanın yabancılarla lisans anlaşması yapması ekonomik açıdan daha uygun olabilir:

• Yabancı piyasa konusunda yeterli bilgiye sahip olunmaması dolayısıyla bu piyasalara doğrudan yatırım yapma riskinin yüksekliği,

• Yabancı ülke piyasasının göreceli olarak önemsiz bir yer tutması

• Firmanın aynı anda birçok ülkede birden üretimi yürütecek bir kapasiteye sahip olmaması

• Halen başkalarının da bu teknolojiyi elde etmiş veya teknolojinin başkaları tarafından kolaylıkla taklit edilebilir olması

Bu koşulların tersinin geçerli olduğu durumlarda ise teknolojinin firma tarafından içsel olarak kullanılması, yani üretimin firma tarafından ana ülkede (ya da uygun koşullar varsa üretimin doğrudan yurtdışında) yapılıp, buradan dış ülkelere ihraç edilmesi firma açısından daha uygun olur.

Yorumlar
  • 0 Yorum