Uluslararası İktisat Teorisi Deneme Sınavı Sorusu #1252327

  1. Dolaysız yatırımları yapanlar finansal kurumlar, kurumsal yatırımcılar veya doğrudan doğruya bireysel yatırımcılardır.
  2. Dolaysız yatırımlarda yurt dışında yeni yapılan veya satın alınan mevcut bir üretim tesisinin yönetimi, yabancı şirketin elinde veya denetimindedir. 
  3. Dolaysız yabancı sermaye yatırımlarında yatırımcı, uzun vadeli hedeflere göre hareket eder.
  4. Mali krizlerle dolaysız yabancı sermaye yatırımlarının çıkışı arasında yakın bir ilişki vardır.
  5. Dolaysız yabancı sermaye yatırımları maddi ve maddi olmayan kaynaklardan oluşur. Bunun içerisinde döviz, makine ve donatım, teknoloji, iş becerisi ve yönetim bilgileri ile birlikte pazarlama kanalları da yer alır.

Yukarıdakilerden hangisi/hangileri dolaysız yabancı sermaye yatırımlarının özelliklerindendir?


I, II, III, IV

II, III, V

I, III, IV

II ve III

I, II, III, IV, V


Yanıt Açıklaması:

Dolaysız yatırımlar ağırlıklı olarak çok uluslu şirketler tarafından yapılır. Dolaysız yatırımlarda yurt dışında yeni yapılan veya satın alınan mevcut bir üretim tesisinin yönetimi, yabancı şirketin elinde veya denetimindedir. Dolaysız yabancı sermaye yatırımlarında ise yatırımcı, uzun vadeli hedeflere göre hareket eder. Mali krizlerle portfolyo fonlarının çıkışı arasında yakın bir ilişki vardır. Bu da yukarıda belirtildiği üzere, portfolyo yatırımlarının hareketliliğinden ileri gelmektedir. U¨lkede oluşan koşullar yatırımcının beklentilerini karşılamaktan uzaklaşınca, öteki kısa vadeli yatırım fonları (sıcak para) ile birlikte portfolyo fonları da vakit kaybetmeden ülkeyi terk etmeye başlamaktadır. Dolaysız yabancı sermaye yatırımları maddi ve maddi olmayan kaynaklardan oluşur. Bunun içersinde döviz, makine ve donatım, teknoloji, iş becerisi ve yönetim bilgileri ile birlikte pazarlama kanalları da yer alır.

 

 
Yorumlar
  • 0 Yorum