Uluslararası İletişim Deneme Sınavı Sorusu #698485

Aşağıdakilerden hangisi iletişim teknolojilerinin gazetecilik üzerindeki etkileri arasında yer almaz?


Uluslararası haber gönderiminin birim maliyeti, dünya haber sisteminin artmasıyla birlikte, düşmüştür ancak etkinlik ve hızı artmıştır.

Teknik ilerlemeler sayesinde bilgi kaynaklarının potansiyel sayıları sınırsız olmuştur. İletişim ve bilgisayar teknolojisiyle bilim ortaklaşa bir çabanın içine girmiştir

Kişisel iletişim ortamındaki etkinlik, genel olarak kitle iletişim araçlarını kontrol altına alma eğiliminde olan hükümetlere karşı bir güç olarak ortaya çıkmıştır

Bilgi teknolojilerindeki gelişme ve sosyal ağlarla izleyici sadece içerik alıcısı konumuna gelmiş ve içerik üreten kişi halinden uzaklaşmıştır

İzleyicinin içerik üretmesi bilgi akış sürecine ve dağıtımına katkı sağlamasıyla, yurttaş gazeteciliği kavramı ortaya çıkmıştır


Yanıt Açıklaması:

İletişim teknolojilerinin gazetecilik üzerindeki etkileri şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Uluslararası haber gönderiminin birim maliyeti, dünya haber sisteminin artmasıyla birlikte, düşmüştür ancak etkinlik ve hızı artmıştır.
  2. Teknoloji dünyanın her tarafından haber alımı ve gönderimini mümkün kılmaktadır. İki yönlü iletişim sayesinde ve iletişim uydularıyla kişisel bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar arasında bağlantı sağlanmakta ve haber tüketicileri pasif izleyicilerden farklı olarak bilgiyi kullanmaya başlamışlardır.
  3. Teknik ilerlemeler sayesinde bilgi kaynaklarının potansiyel sayıları sınırsız olmuştur. İletişim ve bilgisayar teknolojisiyle bilim ortaklaşa bir çabanın içine girmiştir.
  4. Kişisel iletişim ortamındaki etkinlik, genel olarak kitle iletişim araçlarını kontrol altına alma eğiliminde olan hükümetlere karşı bir güç olarak ortaya çıkmıştır.
  5. Bilgi teknolojilerindeki gelişme ve sosyal ağlarla izleyici sadece içeriği alıcısı değil aynı zamanda içerik üreten kişi haline gelmiştir.
  6. İzleyicinin içerik üretmesi bilgi akış sürecine ve dağıtımına katkı sağlamasıyla yurttaş gazeteciliği kavramı ortaya çıkmıştır.

Bu bilgiler ışığında ‘’ Bilgi teknolojilerindeki gelişme ve sosyal ağlarla izleyici sadece içerik alıcısı konumuna gelmiş ve içerik üreten kişi halinden uzaklaşmıştır.’’ ifadesi yanlıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum