Uluslararası İlişkiler Kuramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #528999

Aşağıdakilerden hangisi mahkumun ikilemi oyun teorisinin özellikleri arasında yer almaz?


Tarafların, karşılıklı istenmeyen bir durumdan kaçınmaları için işbirliği yapmaları gerekmektedir. Ancak aralarında iletişim olmadığı için, diğer tarafın işbirliğinden kaçınabileceği riskini göze almaları gerekir.

Oyuna göre, hapishanede tutulan, birlikte suç işledikleri iddiasıyla yargılanan iki mahkûmun hüküm giymesi, en azından birinin konuşarak suçu işlediklerini itiraf etmesine bağlıdır.

Mahkûmun ikileminde, genellikle oyuncuların önceden birbirlerini tanımadıkları için, aralarında haberleşmenin ve güvenin bulunmadığı, oyunun bir defa oynandığı, tekrar edilmeyeceği varsayılmaktadır.

Oyuncunun içinde bulunduğu toplumsal ve siyasal çevresinin onu işbirliğine zorluyor olması, diğer tarafın stratejisini belirlemesinde önemli bir unsurdur

Sıfır toplamlı olmayan oyunlardan olan “mahkûmun ikilemi” modelinde oyunun sıfır toplamlıya dönüşebilme ihtimali söz konusu değildir.


Yanıt Açıklaması:

Sıfır toplamlı olmayan oyunlardan olan “mahkûmun ikilemi” modelinde oyunun olası tüm stratejilerinde taraşar, birlikte kazanabilecekleri ya da kaybedebilecekleri gibi, taraşardan biri için kayıp diğeri için kazanç anlamına geldiğinden sıfır toplamlıya (AI,BII ve AII,BI) dönüşebilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum