Uluslararası Kamu Maliyesi Deneme Sınavı Sorusu #1038831

Bireylerin yerleşim yerlerini seçerken yerel idarelerin kendi aralarında yaptıkları rekabetin kamu hizmetlerinin ve toplanan vergilerin etkinliğini arttıracağını belirten yazar aşağıdakilerden hangisidir?


Charles M. Tiebout

Friedrich Hayek

Thomas Malthus

Alan Greenspan

Nouriel Roubini


Yanıt Açıklaması:

Tiebout, bireylerin yerleşim yerlerini seçerken yerel idarelerin kendi aralarında yaptıkları rekabetin kamu hizmetlerinin ve toplanan vergilerin etkinliğini arttıracağını
belirtmiştir. Bireyler yaşayacakları yer seçimini, kamu hizmetleri için olan talepleri ve yerel vergi düzeyine göre yapmaktadırlar. Eğer aileler çocukları için iyi eğitim veren kamu okulu tercihinde bulunuyorlarsa ya da daha iyi yeşil parklar ya da yollar talep ediyorlarsa daha fazla vergi ödemelidirler. Tercihleri bu yönde değilse, daha az verginin ve daha sınırlı olanakları olan okulların bulunduğu yerleşim yerlerini tercih etmelidirler. Yerel idareler, bölgelerinde ikamet edenlerin yerleşkelerini terk etmemesi için kamu harcamaları ve vergi düzeyinin yerel tercihleri karşılaşması için çaba sarf etmelidirler. Tiebout Modelinde vergi rekabeti sayesinde kamu harcamalarının son birim faydası, bu harcamalar için gerekli girdinin son birim maliyetine eşitlenmektedir. Kamu hizmetleri, herkesten eşit tutarda alınan yerel vergilerle finanse edilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum