Uluslararası Kamu Maliyesi Deneme Sınavı Sorusu #1037076

I. İki ya da daha fazla devlet verginin konusuna giren gelir ya da kazancın kendi ülkesinde doğduğunu ileri sürmesi.

II. Devletlerin iç hukuk sistemlerinin vergi yükümlülerini farklı tanımlaması.

III. Gelir vergisi, toplam gelir, ikamet, ev, taşınmaz kıymet, daimi iş yeri vb. kavramların devletlerin iç hukuk sistemlerinde farklı anlamlara gelmesi.

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ülkelerin vergileme konusunda yetki çatışmasına ve çifte vergilemeye sebep olan unsurlardandır?


Yalnızca I

I ve II

II ve III

I ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Uluslararası çifte vergilendirme iki ya da daha fazla devletin vergilendirme yetkilerini kullanmaları aşamasında yetki çatışmasından doğmaktadır. Söz konusu yetki çatışmaları temelde aşağıdaki şekillerde ortaya çıkmaktadır:
a. Örneğin, iki ya da daha fazla devlet verginin konusuna giren gelir ya da kazancın kendi ülkesinde doğduğunu ileri sürebilir. Bir şirketin vergi uygulamaları bakımından yerleşik olduğu (mali ikametgâh) devlet, kanuni ya da yönetim merkezinin bulunduğu devlettir. Gerçek kişiler ise birden fazla devlette bu devletlerin iç hukukuna göre yerleşik sayılabilirler. İkamet devletin vergi ile ilgili düzenlemeleri kazancın elde edildiği kaynak devletin vergi düzenlemeleri ile uyumlu olmayabilir.
b. Devletlerin iç hukuk sistemleri vergi yükümlülerini farklı tanımlayabilirler. Örneğin
bir ortaklık bir devlet tarafından vergi yükümlüsü olarak kabul edilmezken diğer devletin hukukuna göre vergi yükümlüsü olarak nitelendirilebilir.
c. Gelir vergisi, toplam gelir, ikamet, ev, taşınmaz kıymet, daimi iş yeri vb. kavramlar
devletlerin iç hukuk sistemlerinde farklı anlamlara geliyor olabilirler. Bununla birlikte, verginin konusuna giren ya da vergiyi doğuran olay bakımından
önemli olan işlemler devletlerde farklı özelliklere sahip olabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum