Uluslararası Lojistik Deneme Sınavı Sorusu #636368

Seçeneklerden hangisi envanter türleri arasında yer almaz?


Hammadde stokları

Yarı mamül stokları

Bitmiş ürün stokları

Kırık ürün stokları

Tüketim malzemeleri


Yanıt Açıklaması:

İşletmelerin elinde farklı türlerde envanter bulunur. Bu envanter türlerini izleyen şekilde sınıflandırılabiliriz.

  1. Hammadde stokları: U¨retim sürecinin girdisi olan bu maddeler, nihai ürünü elde etmek için kullanılır. O¨rneğin yer karosu üreten bir firma için kil, kombi üreten bir firma için de sac levhalar birer hammaddedir.

  2. Yarı mamül stokları: U¨retim aşamasında işlenmekte olan ya da işlenmeyi bekleyen, henüz nihai ürün haline gelmemiş maddelerdir. Bu tür stoklar süreç içi stok olarak da tanımlanmaktadır.

  3. Bitmiş ürün stokları: U¨retim sürecini tamamlamış ürün stoklarıdır. Bu ürünler müşteriye gönderilmek üzere sevkiyat için bekleyen ürünlerdir. Aynı zamanda talep belirsizliklerine karşı da envanterde tutulurlar. O¨rneğin, yaz mevsiminde güneş kremi taleplerinde büyük artış yaşanması beklenir. Dolayısıyla üretici firmalar ilgili dönem gelmeden stoktaki ürün miktarını arttırabilirler. Bazı durumlarda ise bitmiş bir ürün, başka bir firma için bir hammadde ya da yarı mamul olabilir.

  4. Tüketim malzemeleri: U¨retim sürecinde doğrudan kullanılmayan temizlik ve hijyen malzemeleri, kağıt ve zarf gibi kırtasiye malzemeleri, kesme sıvısı, makine yağı vb. malzemelerdir.

  5. Servis, bakım, yenileme parçaları ve yedek parçalar.

İşletmelerde bulunan envanterler işlevsel açıdan incelendiğinde de izleyen şekilde sınıflandırılabilir:

  1. Süreç stokları: C¸eşitli tezgah ve makinelerin kapasite ve hız farkları nedeniyle üretim sürecinde oluşan yarı mamül stoklarıdır.

  2. Emniyet stokları: Talepte yaşanabilecek dalgalanmalardan etkilenmemek için (gerçekleşen talebin tahmini talepten fazla olması durumunda müşteri talebini zamanında karşılamak için) işletmelerin belirlemiş oldukları miktarda her zaman bulundurdukları stok türüdür.

  3. Mevsimsel stok: Her mevsimde o mevsime özgü bazı ürünler ön plana çıkmaktadır. O¨rneğin, yaz mevsiminde su, dondurma ve klima gibi ürünlerin satışı artar. Bu durumda mevsimsel stok, ilgili mevsim başlamadan önce mevsim boyunca oluşacak talebi karşılamak için firmaların fazladan bulundurdukları stok türüdür.

  4. Tampon stok: U¨retim sürecinin devamlılığını sağlamak amacıyla iş merkezleri arasında tutulan stok türüdür.

Yorumlar
  • 0 Yorum