Uluslararası Örgütler Deneme Sınavı Sorusu #917723

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin NATO üyesi olma çabasının temel nedenlerinden birisi değildir?


SSCB’den gelen tehdit algılanması sonucu NATO üyeliğiyle ulusal güvenliğin sağlanabileceği düşüncesi,

Türk egemen elitinin NATO üyeliğini cumhuriyetin ilanından beri benimsenen Batıcı dış politikanın doğal bir sonucu olarak görmesi,

Türkiye’nin Truman Doktrini ve Marshall Planı çerçevesinde ABD’den aldığı yardımların  devam edeceği hatta daha da artacağı inancı,

Türk yöneticileri  arasında  yayılan otoriter yönetim anlayışının  Nato ile destekleneceğinin düşünülmesi,

Türkiye’nin ulusal burjuvazinin Batı ile bütünleşmeyi ve bu bağlamda NATO üyeliğini desteklemesi,


Yanıt Açıklaması:

Türkiye’nin NATO üyesi olma çabasının temel nedenleri ise şu şekilde özetlenebilir:

  •  1945-1946 yıllarında Türkiye’ye verilen Sovyet notalarının da büyük etkisiyle SSCB’den tehdit algılanması sonucu NATO üyeliğiyle ulusal güvenliğin sağlanabileceği düşüncesi.
  • Türk egemen elitinin NATO üyeliğini cumhuriyetin ilanından beri benimsenen Batıcı dış politi-kanın doğal bir sonucu olarak görmesi.
  • Türkiye’nin Truman Doktrini ve Marshall Planı çerçevesinde ABD’den almaya başladığı ekonomik ve askerî yardımların NATO’ya üye olunması halinde devam edeceği hatta daha da artacağı inancı.
  • İkinci Dünya Savaşı sonrasında liberal fikirlerin Türk aydınları arasında kök salması sonucunda kamuoyunda NATO üyeliğinin bu ideolojik değişimin doğal bir uzantısı olarak görülmesi.
  • Türkiye’nin sosyo-ekonomik gelişimine paralel bir biçimde oluşan ulusal burjuvazinin Batı ile bü-tünleşmeyi ve bu bağlamda NATO üyeliğini desteklemesi.
Yorumlar
  • 0 Yorum