Uluslararası Örgütler Deneme Sınavı Sorusu #941599

MERCOSUR ve And Topluluğu'nun 2004 yılında birleştirilmesiyle ve Şili’nin de katılımıyla Güney Amerika genelinde bir serbest ticaret bölgesi oluşturulması hedefiyle  kurulan birlik aşağıdakilerden hangisidir?


UNASUR

LAFTA

ALADI

ECOWAS

ECCAS


Yanıt Açıklaması:

Ulusal pazarlarını genişletmeyi ve kendi aralarındaki ticaretin önündeki engelleri aşama aşama kaldırarak sonuçta bir gümrük birliği kurmayı hedefleyen Arjantin, Brezilya, Uruguay, Paraguay, Meksika, Şili ve Peru
1960 yılında imzalanan Montevideo Anlaşması ile Latin Amerika Serbest Ticaret Bölgesi: LAFTA’yı kurmuşlardır. Daha sonraları Kolombiya,  Venezuela, Bolivya ve Ekvador gibi ülkeler de birliğe katılmıştır. 12 yıllık bir dönemde başarısız olan LAFTA yerini İkinci Montevideo Anlaşması ile Latin Amerika Entegrasyon Birliği: ALADI’ye bırakmıştır. ALADI de LAFTA gibi Latin Amerika’da bir ortak pazar kurulmasını amaçlamıştır.
Kuruluş anlaşması gereği tüm Latin Amerika ülkelerinin üyeliğine açık olan ALADI, Latin Amerika’daki bütün çok taraflı ticaret anlaşmalarının ve diğer bölgesel entegrasyonların şemsiye örgütü olma fonksiyonunu görmektedir. ECOWAS, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu;  ECCAS ise Orta Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'dur. dolayısıyla, doğru cevap, UNASUR'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum