Uluslararası Politika 1 Deneme Sınavı Sorusu #1106591

Devletlerin ya da uluslararası örgütlerin, başka bir devlete, o devlet içinde meydana gelen ağır insan hakları ihlallerini veya o devletin vatandaşlarının güvenliğini tehlikeye düşüren tehditleri ortadan kaldırmak için yaptıkları müdahale aşağıdakilerden hangisidir?


İnsani Müdahale

Çevreleme politikasını

Dehşet Dengesi

Caydırıcılık

Önleyici Savaş


Yanıt Açıklaması:

İnsani Müdahale: Devletlerin ya da uluslararası örgütlerin, başka bir devlete, o devlet içinde meydana gelen ağır insan hakları
ihlallerini veya o devletin vatandaşlarının güvenliğini tehlikeye düşüren tehditleri ortadan kaldırmak için yaptıkları müdahale.

Önleyici Savaş: Bir tehdidin daha ortaya çıkmadan yok edilmesine yönelik olarak başlatılan savaş

Caydırıcılık: Bir aktörün, diğer aktöre, güç kullanma tehdidi ile bir şey yapmaya ya da yapmamaya zorlaması.


Dehşet Dengesi: Soğuk Savaş döneminde ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki barışı, her iki ülkenin dünyanın sonunu getirecek
nükleer bir savaştan kaçınmalarıyla açıklayan kavram.

Çevreleme politikası: ABD ise, Sovyetler Birliği’nin çevrelenmesini birincil öncelik olarak belirlemişti. Böylelikle ABD çevreleme politikasını uygulamaya koymuş ve bu politikasını Sovyetlere coğrafi olarak yakın olan ülkelerle ittifaklar kurarak gerçekleştirmeye çalışmıştır. Bu politika aynı zamanda, ABD’nin Vietnam macerasının da temel sebeplerinden birini oluşturmaktadır. 1947 yılında Truman Doktrini ile Türkiye ve Yunanistan’a verilen 400 milyon dolarlık askeri yardım, 1948 yılında Avrupa’ya yönelik olarak hazırlanan ve ekonomik yardım içeren Marshall Planı, 1955 yılında kurulan Bağdat Paktı, ABD’nin çevreleme politikası için kullandığı araçlardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum