Uluslararası Politika 1 Deneme Sınavı Sorusu #1103071

Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası sistemin işleyişi ile ilgili temel faktörlerden biri değildir?


Ekonomik İlişkiler

Güç İlişkileri

Yapısal Özellikler

Davranış Normları

Adem-i Merkeziyet


Yanıt Açıklaması:

Yapısal Özellikler

Bütün sistemler, bazı temel yapısal özelliklere sahiptir. Bu yapısal özellikler otoritenin örgütlenişi, aktörler ve aktörler arasındaki etkileşimin düzeyi ve kapsamı gibi konuları kapsamaktadır.

Güç ilişkileri
Sistemin işleyişini etkileyen diğer bir faktör de sistemdeki güç ilişkileridir. Sistemdeki güç ilişkileri üç açıdan incelenebilir: sistemdeki kutup sayısı, gücün yoğunluğu, güç değişimleri

Ekonomik ilişkiler
Uluslararası sistemin işleyişi, aynı zamanda, sistemdeki ekonomik ilişkilerin doğasından da etkilenmektedir. Ekonomik ilişkiler açısından üç konu özellikle önemlidir: karşılıklı bağımlılık, doğal kaynaklar ve devletlerarası gelişmişlik farklılıkları.

Davranış Normları
Realistler, uluslararası sistemde devletlerin üzerinde kural koyacak bir otorite olmadığı için sistemin anarşik olduğunu ve devletlerin anarşi altında güç kaygıları ile hareket ettiğini savunmuşlardır. Bu yargı kısmen doğrudur. Liberallerin savunduğu gibi, devletler birbirleri ile olan ilişkilerini genel olarak, çoğunluk tarafından benimsenmiş belli normlar etrafında yürütmektedirler.

Adem-i Merkeziyet: Yönetim erkinin merkezde değil, yerel yönetimlerde toplanması.

Yorumlar
  • 0 Yorum