Uluslararası Politika 1 Deneme Sınavı Sorusu #1104095

Aşağıdakilerden hangisi 'Uluslararası sistemin yapısını normlar, fikirler ve ortak anlayışlar oluşturmaktadır' diyen yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?


Liberal

Realist

Marksist

İnşacı

Faşizm


Yanıt Açıklaması:

Farklı teorilerin uluslararası sisteme bakışlarını ayırt etmek.
Liberaller, uluslararası sistemin yapısı ve işleyişi konusunda Realistlerden çok farklı düşünmektedirler. Sistem analizi pek çok Liberal için temel analiz birimi olmadığından, Liberal gelenek içinde farklı sistem kavramlarına rastlamak mümkündür. Bu kavramları üç başlık altında toplayabiliriz: Bir Süreç Olarak Uluslararası Sistem, Uluslararası Toplum Olarak Uluslararası Sistem ve
Anarşik Bir Yapı Olarak Uluslararası Sistem.
Realistlerin sistem kavramı Liberallere nazaran daha nettir. Realistlere göre sistem anarşiktir ve devletlerin üzerinde kural koyacak bir güç bulunmamaktadır. Özellikle Neorealizm, analizlerinde sistem kavramına özel bir önem atfetmiş, sistemin yapısının devlet davranışlarını sınırladığını savunmuştur. Realistlere göre uluslararası sistem güç açısından yapılandırılmıştır ve bir sistemi diğerinden ayıran en önemli özellik sistemdeki kutuplaşmadır.
Marksistler, sistemi Liberaller ve Realistlerden tamamen farklı olarak tanımlamaktadırlar. Onlara göre, sistemin yapısını belirleyen en önemli faktör, sistemde var olan katmanlaşmadır. Marksistler, sistemdeki bu katmanlaşmanın sebebi olarak kapitalist sistemi görmektedirler.
İnşacı yaklaşım, uluslararası sistemi, realistlerin aksine, sosyal açıdan tanımlamaktadırlar. İnşacılara göre, uluslararası sistemin yapısını normlar, fikirler ve ortak anlayışlar oluşturmaktadır. Alexander Wendt’e göre, sisteme hakim olan bu normların doğası, sistemin de hangi kültüre sahip olduğunu belirtmektedir. Bu durumda uluslararası sistem, üç kültür farklı kültür açısından tanımlanabilir: Hobezyen, Lockeyan ve Kantiyen.

Yorumlar
  • 0 Yorum