Uluslararası Politika 2 Deneme Sınavı Sorusu #550970

Ekonomik odaklı örgütlerle ilgili aşağıdaki bilgilerin hangisi doğru değildir?


Ekonomik odaklı uluslararası örgütlerin yaygınlaşması II. Dünya Savaşı sonrası olmuştur.

  1. Dünya Savaşı devam ederken ABD Başkanı Theodore Roosevelt’in müttefikleriyle görüşmelerinin sonucunda savaş sonrasında yıkılan ekonomileri ayağa kaldırabilmek için ekonomik örgütler kurulmuştur.

Ekonomik odaklı IMF, WB ve WTO gibi örgütler üyeleri üzerindeki etkilerini güçlendirdikçe devletlerin egemenlikleri de güçlenmektedir.

Uluslararası örgütlerin faaliyet alanlarının genişlemesi devletlerin varlık alanlarını daraltmaktadır.

IMF gibi örgütlerden kredi alan ülkelere, aldıkları kredilerle geniş bir yaptırımlar listesi de verilirken bunların uygulanması için de önemli teminatlar alınmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Ekonomi odaklı uluslararası örgütlerin yaygınlaşması II. Dünya Savaşı sonrası olmuştur. I. Dünya Savaşı sonrası Büyük Buhranla birlikte küresel ekonomik kriz çıkmıştır. Bu gelişme dünyayı yeni bir savaşa sürüklerken yükselen faşizm de II. Dünya Savaşına gidişi hızlandırmıştır. II. Dünya Savaşı devam ederken ABD Başkanı Theodore Roosevelt’in müttefikleriyle görüşmelerinin sonucunda savaş sonrasında yıkılan ekonomileri ayağa kaldırabilmek için ekonomik örgütler kurulmuştur. Bu örgütlerin üyeleri üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkileri arttıkça devletlerin egemenlikleri kısıtlanmaktadır. Gümrük tarifeleri, kredi alan ülkelere yönelik yaptırımlar gibi uygulamalar devletlerin egemenliklerini tartışmalı hale getirmektedir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum