Uluslararası Sosyal Politika Deneme Sınavı Sorusu #981425

Uluslararası Çalışma Örgütü (UÇÖ) ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


UÇÖ resmi olarak 1919 yılında Milletler Cemiyetinin yapısı içerisinde oluşturulmuştur.

UÇÖ, Versay Barış Antlaşması ile Milletler Cemiyeti Üyeliği ve UÇÖ üyeliği arasında organik bir bağ kurmaktadır

Uluslararası sosyal politika alanındaki temel kaynakların önemli bir bölümü UÇÖ tarafından hazırlanmıştır

Filadelfiya Bildirgesi, dört temel evrensel değere sahiptir. Bunlar, özgürlük, insan onuru, ekonomik güvenlik ve fırsat eşitliğidir.

UÇÖ’nün kabul ettiği sözleşmelerin üye ülkeler tarafından onaylanması, devletlere hiçbir yükümlülük getirmemektedir. Sözleşme, onaylayan devlet için bağlayıcı hukuk kurallarına dönüşmemektedir.


Yanıt Açıklaması:

UÇÖ resmi olarak 1919 yılında Milletler Cemiyetinin yapısı içerisinde oluşturulmuştur. UÇÖ, Versay Barış Antlaşması ile Milletler Cemiyeti Üyeliği ve UÇÖ üyeliği arasında organik bir bağ kurmaktadır. Uluslararası sosyal politika alanındaki temel kaynakların önemli bir bölümü UÇÖ tarafından hazırlanmıştır. Temel kaynaklardan ilki, 1944 yılında kabul edilen ve 1946 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü Anayasası’na eklenen Filadelfiya Bildirgesi’dir. Filadelfiya Bildirgesi, dört temel evrensel değere sahiptir. Bunlar, özgürlük, insan onuru, ekonomik güvenlik ve fırsat eşitliğidir. Bu evrensel değerler ışığında sendikal hak ve özgürlüklere, ayrımcılık yasağına, ücret eşitliğine ve zorla çalıştırma yasağına ilişkin insan hakları sözleşmeleri kabul edilmiştir. UÇÖ’nün kabul ettiği sözleşmelerin üye ülkeler tarafından onaylanması, devletlere bazı yükümlülükler getirmektedir. Sözleşme, onaylayan devlet için bağlayıcı olmakta ve bağlayıcı hukuk kurallarına dönüşmektedir. Tavsiye kararları ise, uluslararası düzeyde siyasal ve ahlaksal açıdan ağırlıklı olan belgelerdir, ancak tavsiye kararları kendiliğinden herhangi bir hukuksal bağlayıcı güce sahip değildir. Buna göre doğru yanıt E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum