Uluslararası Sosyal Politika Deneme Sınavı Sorusu #990947

Aşağıdakilerden hangisi Dünya Bankası Grubu'nun bünyesinde yer alan ana kurumlardan birisi değildir?


Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası

Uluslararası Kalkınma Birliği

Uluslararası Finans Kurumu

Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi

Tektaraflı Yatırımlar Garanti Ajansı


Yanıt Açıklaması:

Zaman içinde bir grup haline gelerek Dünya Bankası Grubu (World Bank Group) adını alan kuruluşun bünyesinde beş ana kurum yer almaktadır.
• Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası (IBRD), 1945 yılında
kurulmuş olan ilk birimdir ve gelişmekte olan ülkelerin kamu sektörüne kredi açan bölümdür. Türkiye IBRD’ye 1947 yılında üye olmuştur.
• Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA) 1960 yılında kurulmuştur. Kişi başına gelir bakımından yoksulluk çizgisinin altında kalan ülkelere kredi açmaktadır. Bu ülkelere genel olarak sıfır faizli ve 35-40 yıl vadeli kredi kullandırmaktadır. Türkiye IDA’ya 1960 yılında katılmıştır.
• Uluslararası Finans Kurumu (IFC) 1956 yılında kurulmuştur. Bu birim, gelişmekte olan ülkelerde özel sektöre kredi açmak ve özel sektörün gelişmesini sağlamak ile görevlidir. Türkiye, bu Kuruma 1956 yılında katılmıştır .
• Çoktaraflı Yatırımlar Garanti Ajansı (MIGA) 1985 yılında kurulmuştur.
Gelişmekte olan ülkelerde yapılacak yabancı yatırımlara, ticari olmayan
(döviz transfer zorluğu, kamulaştırma, millileştirme, vb.) riskleri karşılamaya dönük güvenceler sağlamak ile görevli birim olarak tasarlanmıştır.
Türkiye MIGA’ya 1988 yılında katılmıştır.
• Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID) 1965 yılında
kurulmuştur. Arabuluculuk ve hakemlik davalarına bakan bir organdır. Tahkim ve Uzlaşma Panellerine ilişkin kurallar geliştirmekte, uzlaştırma komisyonu olarak iş görmektedir. Türkiye bu Merkeze 1987 yılında katılmıştır

Yorumlar
  • 0 Yorum