Uluslararası Ticaret Deneme Sınavı Sorusu #372748

I. Heckscher-Ohlin modelinden çıkartılan bir sonuç serbest mal ticareti yoluyla ülkelerarası faktör fiyatları eşitliğinin sağlanmasıdır.

II. Klasik iktisatçılar üretim faktörlerinin ülke içinde tam hareketli (perfect mobility), buna karşılık ülkeler arasında tam hareketsiz (immobile) olduğunu varsaymışlardır.

III. Ulaşım masraflarının sıfır olması ve öteki standart varsayımlar altında, dış ticaret başlayınca, dünyada mal fiyatlarının eşitlenir.

Yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

I ve II

I, II ve III

I ve III


Yanıt Açıklaması:

Heckscher-Ohlin modelinden çıkartılan bir sonuç serbest mal ticareti yoluyla ülkelerarası faktör fiyatları eşitliğinin sağlanmasıdır. Ulaşım masraflarının sıfır olması ve öteki standart varsayımlar altında, dış ticaret başlayınca, dünyada mal fiyatlarının eşitleneceğini biliyoruz (tek fiyat kanunu). Ayrıca klasik iktisatçılar üretim faktörlerinin ülke içinde tam hareketli (perfect mobility), buna karşılık ülkeler arasında tam hareketsiz (immobile) olduğunu varsaymışlardı. Bu varsayım üstü kapalı şekilde Heckscher-Ohlin modelinde de vardır, ancak gerçeklerden çok uzak olduğu tartışmasızdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum