Uluslararası Ticaret Deneme Sınavı Sorusu #368704

Yukarıda verilen Arz modeline göre karlı dış ticaret alanı grafiğine göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Türkiye ihraç edeceği 1 birim buğday karşılığında 1/2 birimden daha az miktarda kâğıt elde etmeyi öngören bir fiyattan (ticaret haddinden) dış ticaret yapmak ister.

ABD’nin dış ticarete başlayabilmesi için ihraç edeceği 2 birim kâğıt karşılığında sağlayacağı buğday miktarının da 1 birimden daha fazla olmaması gerekir.

İç maliyet doğrularının belirlediği karlı ticaret alanı içinde ticaret hadleri, bir ülkenin yurtiçi maliyetlerine ne kadar yaklaşırsa, karşı ülkenin dış ticaret kazançları o derece artar.

Ticaret hadlerinin ABD’nin iç maliyet oranına yaklaşması Türkiye’nin, Türkiye’nin iç maliyetlerine yaklaşması da ABD’nin dış ticaret kârlarını azaltır.

ABD’nin dış ticarete başlayabilmesi için ihraç edeceği 2 birim kâğıt karşılığında sağlayacağı buğday miktarının da 2 birimden daha fazla olmaması gerekir.


Yanıt Açıklaması:

Bu örneğe göre, Türkiye ihraç edeceği 1 birim buğday karşılığında 1/2 birimden daha az miktarda kâğıt elde etmeyi öngören bir fiyattan (ticaret haddinden) dış ticaret yapmak istemez. Çünkü o takdirde kâğıdı kendisinin üretmesi daha kârlıdır. O halde Şekil 2.1’de görüldüğü gibi, iç maliyet doğrusu Türkiye için kârlı ticaret alanının sınırını oluşturur. Benzer şekilde, ABD’nin dış ticarete başlayabilmesi için ihraç edeceği 2 birim kâğıt karşılığında sağlayacağı buğday miktarının da 1 birimden daha az olmaması gerekir. Yani ABD’nin iç maliyet oranı da bu ülke bakımından kârlı ticaret alanının sınırını belirtir. Şekilde görüldüğü gibi, iç maliyet doğrularının belirlediği karlı ticaret alanı içinde ticaret hadleri, bir ülkenin yurtiçi maliyetlerine ne kadar yaklaşırsa, karşı ülkenin dış ticaret kazançları o derece artar. Daha açık deyişle, ticaret hadlerinin ABD’nin iç maliyet oranına yaklaşması Türkiye’nin, Türkiye’nin iç maliyetlerine yaklaşması da ABD’nin dış ticaret kârlarını artırır.

Yorumlar
  • 0 Yorum