Uluslararası Ticaret Deneme Sınavı Sorusu #369746

Devalüasyonun dış ticaret dengesini iyileştirici bir sonuç doğurması Marshall-Lerner Koşulu adı verilen bir formülle ortaya konulmuştur. Arz esnekliklerinin (ihraç ettiğimiz malların yurtiçi, ithal ettiğimiz malların yurtdışı arz esneklikleri) sonsuz olması varsayımı altında, ithal mallarının yurtiçi talep esnekliği (em) ile ihraç malları dış talep esnekliği (ex) durumunun nasıl olması gerekmektedir?


İthal mallarının yurtiçi talep esnekliği (em) ile ihraç malları dış talep esnekliği (ex) çarpımı sıfır olmalıdır.

İthal mallarının yurtiçi talep esnekliği (em) ile ihraç malları dış talep esnekliği (ex) toplamı 1’den küçük olmalıdır.

İthal mallarının yurtiçi talep esnekliği (em) ile ihraç malları dış talep esnekliği (ex) toplamı sıfır olmalıdır.

İthal mallarının yurtiçi talep esnekliği (em) ile ihraç malları dış talep esnekliği (ex) toplamı 1’e eşit veya 1’den büyük olmalıdır.

İthal mallarının yurtiçi talep esnekliği (em) ile ihraç malları dış talep esnekliği (ex) çarpımı 1’den büyük olmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Devalüasyonun dış ticaret dengesini iyileştirici bir sonuç doğurması Marshall-Lerner Koşulu adı verilen bir formülle ortaya konulmuştur. Arz esnekliklerinin (ihraç ettiğimiz malların yurtiçi, ithal ettiğimiz malların yurtdışı arz esneklikleri) sonsuz olması varsayımı altında, bu koşul ithal mallarının yurtiçi talep esnekliği (em) ile ihraç malları dış talep esnekliği (ex) toplamının 1’e eşit veya 1’den büyük olması şeklinde ifade edilir:

em + ex ≥ 1

Yukarıdaki ifadeyi dar anlamda ele almak yerine, esneklikler toplamı ne ölçüde 1’den büyük olursa, devalüasyonun dış ticaret bilânçosu açığını giderici etkisi o kadar güçlü olur biçiminde yorumlamak gerekir.

Yorumlar
  • 0 Yorum