Uluslararası Ticaret Deneme Sınavı Sorusu #360973

Aşağıdakilerden hangisi gümrük birliklerinin refah etkilerini belirleyecek faktörlerden biri değildir?


Eğer en düşük maliyetli ülke birliğe katılmışsa, ticareti saptırıcı etki vardır.

En az maliyetli ülkenin birliğe girmediği durumda bile, ortak gümrük tarifesi yeterince düşük tutulursa ticareti saptırıcı etki önlenebilir.

Gümrük birliğinin kurulmasından önce bir mal, üye ülkelerin hiçbiri tarafından üretilmiyorsa bu malla ilgili ne bir ticaret yaratıcı, ne de bir ticaret saptırıcı etki ortaya çıkar.

Üye ülkeler coğrafi olarak ne kadar yakın olurlarsa, taşıma giderleri azalacağından ticaret yaratıcı etki o derece artar.

Eğer bir ülkede maliyetler diğer ülkedeki maliyetlere daha yakın olursa, göreceli olarak ticaret yaratıcı etki büyük, ticareti saptırıcı etki ise nispeten küçük olur.


Yanıt Açıklaması:

Gümrük birliklerinin refah etkilerini belirleyecek bazı faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- Eğer en düşük maliyetli ülke birliğe katılmışsa, ticareti saptırıcı etki yoktur.
- En az maliyetli ülkenin birliğe girmediği durumda bile, ortak gümrük tarifesi yeterince düşük tutulursa ticareti saptırıcı etki önlenebilir.
- Her iki etkinin ortaya çıktığı durumlarda da, bu refah etkilerinin hacmini değiştirebilen çeşitli faktörler vardır. Eğer bir ülkedeki maliyetler başka bir ülkenin maliyetine daha yakın olursa, göreceli olarak ticaret yaratıcı etki büyük, ticareti saptırıcı etki ise nispeten küçük olur.
- Gümrük birliğinin kurulmasından önce bir mal, üye ülkelerin hiçbirisi tarafından üretilmiyorsa bu malla ilgili ne bir ticaret yaratıcı, ne de bir ticaret saptırıcı etki ortaya çıkar.
- Üye ülkeler coğrafi olarak ne kadar yakın olurlarsa, taşıma giderleri azalacağından ticaret yaratıcı etki o derece artar.

Yorumlar
  • 0 Yorum